Hoe zou dat eruitzien als we op al die daken moderne zonnepanelen zouden leggen?
In Nederland staan zo’n 133 ziekenhuizen (inclusief revalidatiecentra), 328 privéklinieken en ZBC’s en 2342 verpleeg- en verzorgingshuizen, en dan hebben we de gezondheidscentra nog niet meegeteld. Zou iemand een inschatting kunnen maken van hoeveel oppervlakte aan daken we opgeteld met elkaar hebben? Hoe zou dat eruitzien als we op al die daken moderne zonnepanelen zouden leggen?
Welke opbrengst in energie zouden we dan kunnen hebben? En welk visitekaartje van de zorgsector kunnen we dan afgeven? Last but not least: hoeveel geld kunnen we ermee besparen? Is dit een zonnig vergezicht of nog een utopie?
Politieke agenda
Hoogleraar zonne-energie Wim Sinke hield op 4 februari zijn inaugurale rede voor de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich al 35 jaar bezig met omzetting van licht in energie. “Het momentum is er nu”, zegt hij, “omdat zonnestroom concurrerend wordt.”
In India wordt nu al zonnestroom opgewekt voor 5 dollarcent per kilowattuur (kWh). En dat zonder subsidies en overheidsmaatregelen. Dat betekent dat de kosten van opwekking van zonne-energie in de buurt komen van wat stroomopwekking met fossiele brandstoffen kost. Nu bepalen de kosten van fossiele brandstoffen wat zonne-energie op de markt mag kosten; straks is dat andersom.
Daarvoor moet premier Rutte volgens hem de innovatie en ontwikkeling van duurzame technologie hoog op de politieke agenda zetten. Dan volgen we niet alleen maar kunnen we zelfs een leidende positie innemen. Op de ladder van de hoeveelheid gebruik van zonne-energie in megawatt uitgedrukt staat Duitsland bovenaan en wij als Nederland bijna onderaan.
Sympathiek
Sinke stelt dat het borrelt aan alle kanten. De burgers nemen initiatieven en Ikea biedt zelfs bouwpakketten voor zonnepanelen aan, een toenemend aantal bedrijven is doordrongen van welbegrepen eigenbelang, zeker op de lange termijn. De politiek laat het vooralsnog afweten.
Er valt nota bene veel te verdienen, ecologisch maar ook economisch; duurzame energie wordt bepalend. De vraag is of wij als Nederland het meebepalen of er door bepaald gaan worden. De verduurzaming staat niet hoog genoeg op de politieke agenda stelt hij. Een verdubbeling van middelen is te weinig ambitieus. Iedereen weet dat de kosten voor de baten uitgaan en om een leidende rol te vervullen moet er nu actie worden ondernomen.
En wat de zon betreft; die is met afstand de grootste duurzame bron die we hebben. Veel mensen vinden zonnestroom ook sympathiek. Wel moet het beeld een keer verdwijnen dat het geen gezicht is om zonnepanelen op je dak te leggen. De huidige state of the art is al dat je in diverse kleuren je hele dak mooi kan laten bedekken. Dus zorginstellingen hoeven ook niet meer beducht te zijn voor commentaar op lelijkheid; ze kunnen er inmiddels goede sier mee maken.
Het voortouw
Als we nu eens allemaal om te beginnen de gezamenlijke ambitie zouden kunnen uitspreken om een derde van onze zorgdaken te beleggen met zonnepanelen? Wij nemen daarmee in de zorg het voortouw. Wij willen in plaats van proeftuinen proefdaken. Deze investering wordt zeker terugverdiend. De premier kan er bovendien tijdens het Europees voorzitterschap mee voor de dag komen.
Wijzelf sparen er geld mee uit en geven mensen in de wijken om ons heen de gelegenheid met ons mee te doen.Sommige mensen hebben nu eenmaal geen geschikte daken of wonen in een torenflat waardoor het onmogelijk is om zelf te kiezen voor zonne-energie. Ze krijgen de kans om bij ons een aantal zonnepanelen neer te leggen. Dan slaan we meer vliegen in een klap en inspireren ook anderen met onze oneindige bron van licht en warmte; onze zuinige zonnebron.
Zo samen kan iedereen de zon in het water zien schijnen en laten we ons duurzaam inspireren door de zon. Een mogelijkheid die in onze directe bereik en invloedsfeer ligt. Een kwestie van het dak op, en doen!
Cathy van Beek
Lid raad van bestuur Radboudumc