Die laatste twee zijn nodig nu iedere Nederlander met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, zich kan laten testen bij de GGD. Het aantal testlocaties van de GGD’en is uitgebreid tot ruim 80. Test iemand positief, dan start de GGD een bron- en contactonderzoek. “De afgelopen tijd is er hard gewerkt om de laboratoriumcapaciteit, de benodigde hoeveelheid testmaterialen en het bron- en contactonderzoek uit te breiden zodat er breed getest kan worden en we zicht krijgen op de plekken waar het virus rondwaart”, aldus het ministerie enkele weken geleden.
Overcapaciteit
De opschaling naar de benodigde laboratoriumcapaciteit zou snel te regelen moeten zijn. Volgens de zorgverzekeraars is er al jaren sprake van een overcapaciteit van laboratoria. Daarbij komt dat als gevolg van de pandemie de reguliere zorg grotendeels is stilgevallen. De diagnostische laboratoria hadden dus alle tijd om zich voor te bereiden op het testen op Covid-19.
‘Een merkwaardige situatie’
Tot mijn verbazing liep het anders. In plaats van de beschikbare capaciteit te benutten, maakt de GGD vooral gebruik van zogenaamde ‘pandemie laboratoria’. De reguliere laboratoria, waaronder de eerstelijns diagnostische centra (EDC’s), zijn ingedeeld in regioclusters en mogen bijspringen indien nodig. Tegelijkertijd moeten zij een beroep doen op de continuïteitsbijdrage van de zorgverzekeraars. Een merkwaardige situatie.
Opschaling mogelijk dankzij fijnmazig netwerk
Mijn verbazing nam toe, toen ik me verdiepte in het afnamebeleid. De GGD’en hebben in rap tempo teststraten ingericht, terwijl het afnamenetwerk van onder andere de EDC’s onbenut blijft. Waarom? In veel regio’s zochten de EDC’s al in het begin van de coronacrisis de samenwerking met GGD’en en ziekenhuizen om de enorme diagnostische uitdaging te volbrengen. Ze bezochten mensen aan huis en in het verpleeghuis om hen te testen en namen waar nodig een rol in het testen van zorgpersoneel. Dankzij hun fijnmazige netwerk kunnen de EDC’s snel opschalen als dat nodig is – in tijden van crisis is dat essentieel.
‘Kijk naar wat je al in huis hebt’
Nu opschaling nodig is om iedere Nederlander met milde klachten te kunnen testen, lijkt er geen plek meer voor bestaande infrastructuren en blijken partijen elkaar slecht te vinden. En dat is zonde. Zeker nu duidelijk is dat we nog langere tijd met Covid-19 te maken hebben, doen we er beter aan om ‘het nieuwe’ meteen ‘normaal’ te maken. Daarom mijn advies aan overheid en GGD’en: maak gebruik van de bestaande diagnostiekaanbieders, benut hun fijnmazige infrastructuur en expertise op het gebied van logistiek en ICT, en regel het testen dicht bij huis. Dat is beter voor de zorgconsumenten, beter voor de zorgverleners en beter voor de schatkist!
Roland Ekkelenkamp
helemaal eens Anoeska!
thomas.hoyng@me.com
Bijna te voor de hand liggend zou je zeggen.
Vergeet daarbij ook niet direct de huisarts in de keten van testen op te nemen. Met de digitale aanmeld mogelijkheden zou de persoonlijke huisarts daarmee ook direct de regie kunnen nemen bij positieve testresultaten en aanvullende maatregelen kunnen overwegen voor kwetsbare groepen.