Vergeleken met de computer heeft het brein niet veel geheugen en blinkt het niet uit in statistiek. De Nationale Denktank zet big data in om huisartsen te helpen.
Een DNA-blauwdruk van 250 miljoen letters. Zo’n 100.000 miljard cellen, bestaande uit vele onderdelen. Via ingewikkelde netwerken beïnvloeden al deze cellen elkaar, als onderdeel van geavanceerde organen. Miljoenen jaren evolutie hebben het menselijk lichaam tot een fenomenale machine gemaakt, complexer dan elke machine die de mens ooit zal bouwen. Daarbij verschillen alle lichamen van elkaar en verschilt ieder lichaam van moment tot moment.
Expertise
Om deze enorme complexiteit enigszins te vangen, om vervolgens in te kunnen grijpen als er iets misgaat was er lange tijd maar één oplossing: laat de slimste mensen jarenlang studeren en theorieën leren over hoe het menselijk lichaam werkt. Door deze artsen vervolgens jarenlang patiënten te laten behandelen, ontwikkelen ze een steeds sterkere expertise.
Beperkingen
Het brein, en zeker dat van de dokter, is waarschijnlijk het meest bijzondere onderdeel van de mens, maar er zijn beperkingen. Vergeleken met de computers van tegenwoordig heeft het mensenbrein niet veel geheugencapaciteit en vooral in statistiek blinkt het niet uit. De theorieën die artsen gebruiken om de werking van het menselijk lichaam en de effecten van een ingreep in te schatten vangen verder vaak niet de complexiteit en onvoorspelbaarheid van het menselijk lichaam.
Digitaal spoor
We komen geleidelijk aan echter terecht in het Big Data tijdperk. Alles kan tegenwoordig gemeten worden en bijna alles wat gebeurt laat een digitaal spoor achter. Het wordt steeds gemakkelijker om deze informatie te delen, combineren en analyseren. Big Data biedt mogelijkheden om complexe systemen, zoals de zorg of het menselijk lichaam, beter te begrijpen.
De Nationale DenkTank bestaat jaarlijks uit 20 tot 25 masterstudenten en promovendi zich vier maanden lang buigen over een maatschappelijk relevant probleem. Het thema van dit jaar is Big Data en als deelnemer heb ik de afgelopen maanden mogen onderzoeken hoe Big Data Nederland gezonder kan maken.
Effect
Dankzij Big Data hoeven artsen niet langer alleen maar te steunen op hun theorieën en eigen ervaring. Er is een nieuwe manier van redeneren mogelijk, waarbij correlaties vanuit de data centraal staan. Vanuit de enorme bergen beschikbare informatie kan zo steeds beter afgeleid worden wat er aan een ziekte vooraf gaat, wat de juiste diagnose is en wat het effect zal zijn van verschillende behandelingen.
Door de explosie aan medische informatie over verschillende specialismen heeft Big Data vooral in de huisartspraktijk grote potentie. Wij vinden dat artsen te weinig leren van hun eigen informatie en vooral van de ervaringen van hun collega’s.
De oplossing die wij hiervoor binnen de Nationale DenkTank bedacht hebben is Pacmed, een tool ingebouwd in het huisartsinformatiesysteem. Pacmed verwerkt de ervaring van duizenden huisartsen tot duidelijke overzichten en adviezen. Aanvankelijk adviseert Pacmed aan de hand van de vertrouwde NHG standaarden, de huidige ondersteuning om kwaliteit in de zorg te waarborgen.
Terugkoppeling
Door continue terugkoppeling van klinische resultaten gaat Pacmed echter steeds meer datagedreven adviezen geven. Door Pacmed krijgen artsen tijdens het consult op maat gemaakte adviezen. Daarbij draagt Pacmed bij aan objectief onderzoek op grote schaal; onverwachte bijwerkingen, geneesmiddeleninteracties en verbanden tussen ziekten kunnen in beeld worden gebracht. Zo bewerkstelligt Pacmed een vloeiende transitie naar volledig evidence based huisartsenzorg. In samenwerking met diverse partners zal in 2015 een pilot gestart worden.
Wouter Kroese
Deelnemer aan de Nationale DenkTank waar wordt onderzocht hoe Nederland gezonder, mobieler en socialer kan worden met behulp van Big Data.