Er is nogal wat weerstand tegen het wetsvoorstel BIG II. Zo is er de kritiek dat er sprake is van een degradatie van een diploma. Mbo’ers die bang zijn dat ze taken verliezen. Inservice-verpleegkundigen die vrezen voor een lange opleiding, terwijl ze de skills al hebben om regieverpleegkundige te zijn.
Is het voorstel Wet BIG II, inclusief overgangsregeling, nou echt een achteruitgang in de professie van verpleegkundige? In het Deventer Ziekenhuis vinden we beslist van niet. Een eigen maatwerktraject voor opleiden, laat zien dat er voor iedereen voldoende ontwikkelmogelijkheden zijn, ook binnen de nieuwe wet BIG II. Tijd voor een positief geluid.
Spil en regisseur
Het Deventer Ziekenhuis is in 2010 gestart met het project: spil en regisseur in persoonsgerichte zorg. Het draait om het inbedden van de functiedifferentiatie, met als doel: implementeren van nieuwe rollen, wat leidt tot een (verpleegkundig) team voor betere zorg, interessanter werk en samen doorontwikkelen van het verpleegkundige vak en beroep, zodanig dat er kwalitatief hoogwaardige zorg wordt verleend.
De zorg wordt steeds complexer door co-morbiditeit, kortere ligduur en de ouder wordende mens. Dit vraagt om een andere mix van kennis, vaardigheden, competenties en gedrag van verpleegkundigen en naar verhouding ook meer hbo-verpleegkundigen. Het Deventer Ziekenhuis heeft tijdig geanticipeerd op de veranderde, steeds complexer wordende zorg door verpleegkundigen functies te bieden op zowel mbo- als ook hbo-niveau. De aangekondigde verandering in de wet BIG II sluit daar prima bij aan. Uiteindelijk denken we niet in opleidingsniveau, maar in functies: iemand is verpleegkundige, regieverpleegkundige of verpleegkundig specialist. Iedereen kan dat worden, of je nu een mbo- of hbo-achtergrond hebt.
Eén team, één doel
Gezamenlijk werken we vanuit één team aan het doel, dat afgestemd is op de (toekomstige) zorgvraag. Uitgangspunten daarbij zijn de nieuwe beroepsprofielen zoals beschreven in Verpleegkundigen & Verzorgenden 2020 (Lambregts en Grotendorst 2012). Mbo-verpleegkundigen blijven hetzelfde werk doen als voorheen en gaan ook niet minder verdienen. Van de hbo-verpleegkundige, de regieverpleegkundige, wordt wel meer verwacht: evidence based practice, coaching, klinisch redeneren en leiderschap. De keus is aan de individuele verpleegkundige.
In het Deventer Ziekenhuis zijn er zo interessante (loopbaan) mogelijkheden voor verpleegkundigen, waarmee we recht doen aan iedere zorgprofessional en opleiding en niveau, passend bij de noodzakelijke ontwikkelingen in de patiëntenzorg. We kennen (gespecialiseerde) verpleegkundigen, regieverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten en samen dragen we zorg voor goede kwaliteit van zorg.
Omscholen
Alle verpleegkundigen krijgen de mogelijkheid -mits in staat- om zich te scholen tot hbo-opgeleid verpleegkundige. Samen met hogescholen hebben we een maatwerktraject aan opleidingen ontwikkeld, zodat we ook recht kunnen doen aan de soms jarenlange praktijkervaring van (inservice) verpleegkundigen. Verpleegkundigen met veel ervaring, kunnen zo soms een veel korter traject doorlopen om toch op hbo-niveau te komen.
Vele verpleegkundigen hebben inmiddels dit traject succesvol afgerond en hebben de functie van regieverpleegkundige in ons ziekenhuis. Het is te makkelijk om de wet BIG II alleen in een negatief daglicht te zetten. Wie tijdig anticipeert en een goed opleidingsplan heeft, kan –ook binnen BIG II- iedereen een arbeidstoekomst bieden die bij hem/haar past. Dankzij de nieuwe wet kunnen we betere zorg bieden, interessanter werk aanbieden en iedereen doorontwikkelen in het verpleegkundig vak.
Maatwerk
We snappen de pijn die gevoeld wordt bij met name inservice -opgeleiden, maar met maatwerk is deze pijn relatief makkelijk weg te nemen. En mbo’ers raken niks kwijt. Voor iedereen is er, ook binnen BIG II, de kans om door te groeien. En daar profiteert niet alleen de verpleegkundige beroepsgroep van, maar uiteindelijk ook de patiënt.
Mbo-hbo verpleegkundige, operationeel manager verpleegafdeling B2 en VAR-voorzitter Deventer Ziekenhuis
(Met medewerking van Jose Geerdink, manager Teaching Hospital Deventer)