Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor kanker, maar zo makkelijk is dat niet. De ziekte kent namelijk vele verschillende oorzaken die je meestal niet zelf in de hand hebt. Des te mooier is het als je je kansen wél in eigen hand hebt, zoals met een vaccin dat beschermt tegen kanker. Dat zou je liever vandaag dan morgen halen, toch?
Het goede nieuws: zo’n vaccin is er. Het HPV-vaccin voorkomt kanker veroorzaakt door het seksueel overdraagbare humaan papillomavirus. Baarmoederhalskanker is daarvan de bekendste, met 750 nieuwe patiënten en 200 sterfgevallen per jaar. Het vaccin beschermt tegen 75 procent van deze gevallen en beschermt daarnaast ook tegen andere soorten kanker (bijvoorbeeld kanker in vagina, schaamlippen, anus, penis en mond of keelholte).
Het slechte nieuws? Hoewel meisjes het vaccin standaard krijgen gratis aangeboden in het jaar dat ze 13 worden, laat minder dan de helft zich ook daadwerkelijk vaccineren.
Bijwerkingen
De grootste pijnpunten, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM, zit ‘m in angst voor bijwerkingen van het vaccin en negatieve berichtgeving in de media. Daarom halen sommige meisjes de vaccinaties niet. Dat is jammer, want baarmoederhalskanker is EEN van de weinige kankersoorten waartegen je met een vaccinatie in belangrijke mate kan beschermen.
Wanneer je een verzwakte ziekteverwekker inspuit – wat je doet bij vaccinatie – dan kunnen er inderdaad bijwerkingen optreden, zoals misselijkheid en hoofdpijn. Deze ontstaan vooral doordat het afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn een signaal dat het vaccin aanslaat, en het krijgen van kanker is veel ingrijpender.
Ik vind dat je angst serieus moet nemen, maar onderzoek ook. En alle (inter)nationale onderzoeken naar de effecten en bijwerkingen van het HPV-virus laten hetzelfde beeld zien: het HPV-vaccin is veilig.
Frustrerend
Minder kanker door preventie, meer genezing door onderzoek en een betere kwaliteit van leven tijdens en na de ziekte. Met die belangrijke doelen in gedachte steekt KWF jaarlijks tientallen miljoenen aan donateursgeld in hoogstaand wetenschappelijk onderzoek. Niet al deze onderzoeksprojecten zullen leiden tot dé oplossing tegen kanker, daarvoor is de ziekte immers te divers. Maar als er dan een concrete oplossing voorhanden is in de vorm van het HPV-vaccin, is het des te frustrerender dat de impact hiervan beperkt blijft om de verkeerde redenen.
KWF wil hier iets aan doen. Daarom starten we vandaag een online campagne om de opkomst voor de HPV-prik te verbeteren. De vaccinatiegraad moet omhoog, het aantal patiënten met kanker omlaag. In Australië is het virus vrijwel verdwenen, met dank aan een hoge vaccinatiegraad. Van alle Belgische meisjes in de relevante groep is 90 procent ingeënt. Je hebt het zelf in de hand.
Directeur KWF Kankerbestrijding