Blockchain is een veilige manier van gegevens beheren die radicaal anders is dan de tot nu toe gebruikelijke manier.
Het beschikken over een actueel medicatie overzicht (AMO) is in de zorg van groot belang. De richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten bepaalt dat bij elk contact met een voorschrijver een actueel medicatieoverzicht beschikbaar dient te zijn. Dit overzicht vormt de basis voor het medisch handelen.
Veel werk
Doordat medicatiegegevens van patiënten vaak verspreid zijn over dossiers van verschillende zorgverleners kost het bij een contactmoment veel werk om een actueel medicatieoverzicht samen te stellen. Om dit probleem op te lossen, is het Landelijk SchakelPunt (LSP) ontwikkeld. Met het LSP is het voor artsen en apothekers mogelijk om op een beveiligde, digitale manier medicatiegegevens op te vragen.
Er zijn meer zorgverleners voor wie het AMO van belang is, zoals fysiotherapeuten, thuiszorgmedewerkers, tandartsen en diëtisten. Deze hebben echter geen toegang tot het LSP. Daarnaast hebben ook patiënten zelf of mantelzorgers geen toegang.
Blockchain
Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn, Tymlez en GPP Support hebben een concept ontwikkeld waarbij blockchain een oplossing biedt voor deze problemen. Blockchain is een veilige manier van gegevens beheren die radicaal anders is dan de tot nu toe gebruikelijke manier.
De term Blockchain is afgeleid van het principe dat een blockchain een keten van pakketjes data is. Deze pakketjes worden aan een kant van de ketting als transacties toegevoegd. Elk pakketje volgt zo op een duidelijk traceerbare manier het voorgaande blokje op. Dit kun je vergelijken met een grootboek of bankrekening, waarin ook alle transacties tijdsvolgordelijk zijn vastgelegd. Deze herleidbaarheid is een van de redenen waarom een blockchain veilig is.
Dit is echter niet de enige beveiliging van een blockchain netwerk. Naast de logische opvolging van pakketjes wordt er daarnaast continu op meerdere plekken gesynchroniseerd tussen de ketens. Op die manier zijn er continu exacte kopieën van de keten. Als door een fout of om kwaadwillende redenen op 1 plek de keten onrechtmatig wordt aangepast, zal de meerderheid van de kopieën deze aanpassing weigeren.
De combinatie van deze twee beveiligingsmechanismen maakt blockchain netwerken oneindig veel veiliger dan bestaande netwerken. Het delen van de informatie onder de deelnemers zorgt voor transparantie en vertrouwen. Dit leidt ertoe dat deelnemers direct, zonder tussenkomst van tussenpersonen, transacties kunnen uitvoeren, een van de disruptieve effecten van deze technologie.
Er is een aantal grote open blockchain netwerken, waarvan Bitcoin de bekendste is. Dit blockchain netwerk heeft echter een aantal nadelen zoals de beperkte opschaalbaarheid en snelheid in het verwerken van transacties. Door deze beperkte capaciteiten, dient er voor het concept in gezondheidscentrum Kersenboogerd een nieuw blockchain netwerk te worden gebouwd. Dit wordt een besloten netwerk met betrouwbare zorgverleners. Door de blockchaintechnologie zal zo continu een optimaal beveiligde versie van het AMO beschikbaar zijn.
Daarbij is de technologie voorhanden om een patiënt middels een smartphone applicatie toestemming te laten geven voor inzage in zijn AMO. Deze toestemming kan voor beperkte of onbeperkte tijd worden gegeven. Aan huisarts, apotheek en mantelzorgers kan bijvoorbeeld continu toegang worden gegeven en aan bijvoorbeeld een diëtist alleen de 15 minuten van het consult. Inzage in het AMO zal in eerste instantie via een portal plaatsvinden. De voorbereidingen vinden op dit moment plaats om een proef te doen in Gezondheidscentrum Kersenboogerd.
Joris Arts (Gezondheidscentrum Kersenboogerd Hoorn) , Arie Booij en Patrick van Oirschot (GPP Support) en Wilfried Hoffman (Tymlez)