Hierbij moet er oog zijn om innovaties die versneld zijn ingevoerd te borgen zonder dat dit leidt tot financiële problemen en bezuinigen in de ziekenhuizen. Dat is in het belang van onze patiënten en zeker ook voor de medewerkers die keihard hebben gewerkt. Ik zie kansen om daardoor ook de problemen die er al waren voor de corona-crisis op te lossen. Terugvallen in de ratrace met oude productieprikkels was al niet houdbaar en zal ervoor zorgen dat het opvangen van een nieuwe coronagolf of een andere pandemie veel lastiger zal worden. Dit is het moment om een nieuwe werkelijkheid met een duurzaam systeem met elkaar te bouwen.
Bevriezen
De flexibiliteit en samenwerking die zorgpartijen getoond hebben zal waarschijnlijk in de komende één tot twee jaar nodig blijven. Daar past een systeem met schotten en betalen van productie niet bij. Te overwegen valt om de omzetten van de zorgaanbieders voor de duur van de coronapandemie te bevriezen, zodat samenwerking over de keten heen verder gestalte kan krijgen. Er moet geld beschikbaar worden gesteld voor het structureel verhogen van bijvoorbeeld IC-capaciteit voor corona of een andere pandemie.
Flexibel
We moeten niet uit het oog verliezen dat onze grootste zorg zit in het behouden en aantrekken van voldoende deskundig personeel. Er moet nog meer personeel worden opgeleid en medewerkers moeten nog meer dan voorheen opgeleid worden om flexibel te kunnen worden ingezet. Er is ook een verdere transformatie nodig in de opleiding van ons zorgpersoneel: de tijdsduur en de wijze waarop ze worden opgeleid.
EPD
Dan is er nog het punt van gegevensuitwisseling versus privacybescherming. Ook in de afgelopen tijd is gebleken dat samenwerking tussen instellingen cruciaal is. Tussen ziekenhuizen onderling, maar zeker ook de samenwerking tussen huisartsen, VVT-instellingen en ziekenhuizen bijvoorbeeld bij het overnemen van corona-patiënten. Dat vraagt om meer ruimte als het gaat om informatie-uitwisseling (zowel tekst als beelden). Dit komt de patiëntveiligheid en ketensamenwerking ten goede en voorkomt dubbel werk voor zorgverleners. Het is al een tijd tijd voor een landelijk EPD.
Gert van Dooren
Goed geagendeerd ! Het is nu nog meer dan eerder het momentum om vindingrijk door te zetten richting een duurzaam en maatschappelijk verantwoord systeem wat ook de bekende ‘pre corana ‘ uitdagingen bedient. Evident dat ic capaciteit nu centraal is komen te staan. En maar goed ook. Maar minstens zo evident en absoluut cruciaal is dat alle burgers nu zich zo gedragen dat wellicht verdere onbeheersbaarheid van de pandemie voorkomen kan worden. Wat leert ons dat dan over een systeemaanpassing ? Het belang van ( primaire) preventie is nog nooit zo manifest geweest ! Je ziet dat de politiek, de wetenschap, de professionals,de (lagere) overheid, de burgers en het bedrijfsleven de handen ineenslaan. De netwerk samenleving pur sang ! Professionele ketenvorming en kennisdeling ( naast een landelijk EPD is hier zoals u met uw ICT achtergrond weet op meerdere onderwerpen nog een wereld te winnen ) in een netwerkcontext. Dit is denk ik het platvorm waarop een avancering van het ( te zeer gedesintegreerde ) huidige systeem gebouwd moet worden. Zijn uw Raad van Toezicht, de inkopende Zorgverzekeraars ,Cliëntenraad en Professionals ook zover dat men u de ruimte geeft om over de instellingsgrenzen en korte termijn heen te denken ….?