De eerste piek is achter de rug maar tegelijkertijd zal het coronavirus nog voor langere tijd onder ons blijven. Zolang er geen vaccin is ontwikkeld, bestaat de kans op een nieuwe uitbraak. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de zorg binnen de gehele acute keten. Om voor beide stromen patiënten de zorg te kunnen garanderen moet er naarstig worden gezocht naar een oplossing voor de korte, middellange en lange termijn.
Structurele oplossing
De ervaring die is opgedaan in de samenwerking met anesthesiemedewerkers kan bijdragen aan een structurele oplossing. Hierbij hoeft, indien dit slim wordt aangepakt, geen lockdown van de reguliere operatieve zorg plaats te vinden.
Om te investeren in dit toekomstbeeld moeten er echter wel voldoende anesthesiemedewerkers worden opgeleid. Dit geldt natuurlijk ook voor de andere specialistische zorgberoepen waar tekorten zijn. Een opleiding is gewenst die de verbreding van de verpleegkundig specialistische beroepen snel mogelijk maakt.
Voorbereiding op de toekomst
Het is helaas nog steeds zo dat de anesthesiemedewerker als beroepsgroep niet wordt erkend door de minister van VWS. Het niet erkennen gaat tegen het patiëntbelang en de borging van de kwaliteit van de anesthesiologische zorg in. De anesthesiologen en intensivisten hebben aangegeven dat ze in de anesthesiemedewerker een belangrijke rol hebben gezien tijdens de opschaling. Deze rol is in de toekomst wenselijk omdat zij de vereiste bekwaamheden en vaardigheden hebben om verdere opschaling, naast de ic-verpleegkundige mogelijk te maken.
Opleidingsinitiatief
De anesthesiemedewerker kent geen erkende beroepsopleiding, mede veroorzaakt door het ontbreken van de wettelijke borging van het beroep. Gelukkig wordt aan de bekwaamheid niet getwijfeld. In dit kader steunt de NVAM dan ook het opleidingsinitiatief van diverse hogescholen, dat wel past in het reguliere onderwijssysteem, namelijk, de Hbo-Vt opleidingen. Deze voorziet zowel in een verpleegkunde opleiding als in de brancheopleiding anesthesie. Dit biedt veel perspectief voor de nieuwe collega’s.
De brede generieke opleiding biedt ook de competenties aan anesthesiemederkers om snel inzetbaar te kunnen zijn over de gehele acute as van zorgberoepen en maakt een snelle (tijdelijke) switch tussen ic, SEH, Ambulance en MICU en vice-versa, mogelijk.
‘Tijd voor erkenning’
Het blijkt dat anesthesiemedewerkers een belangrijke rol in de acute zorgketen hebben en ook breed inzetbaar zijn. Op basis van goedwillendheid en plichtsbesef is deze rol naar eer- en geweten goed uitgevoerd. De kwaliteit van zorg heeft tijdens de crisis standgehouden, onder andere dankzij deze inzet. Het wordt nu tijd dat het beroep anesthesiemedewerker wordt erkend: in het belang van de patiënt en de patiëntenzorg in Nederland.
Remko ter Riet
Bestuursvoorzitter NVAM