De impact van de corona-epidemie is maatschappelijk ontwrichtend, brengt angst, onzekerheid en aan de kant van de financiële markten zelfs de nodige paniek. We zijn de regie even kwijt en zullen op een aantal fronten het nodige moeten improviseren.
Arbeidsmarktproblematiek
Kijk naar de gezondheidszorg. De sector heeft al geruime tijd te kampen met een significante arbeidsmarktproblematiek. Instellingen deden al het mogelijke om medewerkers naar zich toe te halen en te behouden. Met de huidige ontwikkelingen is hier bovenop een dubbelprobleem ontstaan: er zijn enerzijds minder medewerkers beschikbaar door ziekteuitval, maar ook het patiëntenaanbod stijgt fors. Het dubbelprobleem vraagt om onorthodoxe oplossingen. Geen paniek schoppen dus en niet speculeren op gebeurtenissen die zich nog niet hebben voorgedaan, maar inzetten op goede samenwerking die de zorg overeind houden.
Goede infrastructuur
We hebben in Nederland gelukkig een goede infrastructuur staan om de capaciteit en toegang voor acute zorg te waarborgen: het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). In dit regionale samenwerkingsverband, waarin ziekenhuizen, GGD en veiligheidsregio met elkaar afstemmen, wordt ook bepaald welke behandelingen voorrang nodig hebben of juist even kunnen wachten. Door deze goede (regionale) samenwerking blijft zo niet alleen de acute zorg goed gewaarborgd, maar kunnen mensen die voor een andere noodzakelijke ingreep op de planning stonden er ook gewoon van op aan dat ze terecht kunnen. Zonder samenwerking in de zorg zal het Nederland nooit lukken om het virus onder de duim te krijgen.
Helaas ziet het er niet naar uit dat de druk op de gezondheidszorg de komende weken zal afnemen, integendeel. Eigen belangen van medische professionals en instellingen worden op dit moment moeiteloos opzijgezet. Eventuele moeizame banden tussen instellingen worden met groot gemak doorbroken: het belang van ieders gezondheid staat nu immers echt voorop.
Meer dan richtlijnen volgen
Wie vooruit denkt ziet dat het buitengewoon verstandig is om vooral ook meer te doen dan het volgen van de richtlijnen van vandaag: denk na over het ondenkbare. Breng de grootste risico’s en meest realistische scenario’s in kaart. Treft gerichte voorbereidingen in bedrijfsvoering en communicatie. En natuurlijk is het belangrijk om de belangrijkste stakeholders goed te blijven informeren.
Maar in de voorliggende weken geldt vooral: interne communicatie en samenwerking is key. Koester de eigen medewerkers in alle opzichten. Heb extra aandacht en beloon, want de mensen die dagelijks aan het bed staan zullen onze steun de komende tijd bijzonder hard nodig hebben!
Ralph van Disseldorp
Partner bij De Reputatiegroep