Net als heel Nederland, is het kabinet tijdens de coronacrisis altijd lovend geweest voor zorgpersoneel. Er was applaus. Nu het aankomt op daden zien we een hele andere taal: zorgpersoneel moest verplicht doorwerken tijdens de pandemie, beschermingsmiddelen waren onvoldoende beschikbaar, in het begin werd gezegd dat mondkapjes ook helemaal niet nodig waren, van zorgpersoneel mag verlof worden ingetrokken, medewerkers mogen worden ingezet als zij besmet zijn, en ook nu moet zo snel mogelijk weer opgeschaald worden met inhaalzorg… de voorbeelden zijn eindeloos. We zijn als zorgsector heel hard bezig met het aantrekken en behouden van personeel. Maar tegen dit gevoerde beleid is niet op te boksen.
Cruciaal beroep
Het Covid-fonds. Het ministerie van VWS heel goed wat de problematiek is, want CNV wijst al twee jaar op de inkomenseffecten voor mensen die langdurig ziek zijn van corona. CNV is heel duidelijk: de overheid heeft de coronapandemie niet veroorzaakt, maar is wel aansprakelijk voor de schade van zorgwerknemers die ziek zijn geworden bij de bestrijding van Corona. Dit is de lijdensweg: als werknemer in een cruciaal beroep verplicht om te werken ondanks de risico’s, door VWS-regels met te weinig beschermingsmiddelen aan het werk gezet, corona opgelopen en vervolgens gekort op hun loon vanwege langdurig ziekteverzuim. Dat loopt op tot 30 procent van een jaarinkomen als je twee jaar ziek bent. Dan heb je je eigen gezondheid op het spel gezet om voor anderen te zorgen en wordt je vervolgens 12.000 euro gekort.
Al twee jaar lang roept het CNV (samen met de FNV) de minister van VWS op om verantwoordelijkheid te nemen en deze mensen te compenseren. En nu de eerste zorgmedewerkers in de WIA dreigen te komen en een nog grotere inkomensval dreigt, komt VWS eindelijk met een long Covid-fonds. Maar niet de werknemer wordt gecompenseerd, de werkgever kan een bijdrage krijgen in de extra kosten voor re-integratie! Hij moet dan wel de werknemer nog maximaal een half jaar in dienst houden en 70 procent loon doorbetalen.
Eigen schuld?
Voor wie is dit een oplossing? Een groot deel van de mensen om wie het gaat, is nog helemaal niet aan het re-integreren. Anderen voor een deel, maar voor bijna niemand is zeker dat hij/zij binnen een half jaar weer hersteld is. We horen nu al dat mensen in de problemen komen. Het is niet zo dat de werkgever zomaar nog een half jaar 70 procent loon door doorbetaalt, want de kans op herstel binnen dat half jaar is onzeker. En ondertussen kun je als werknemer je vaste lasten niet meer betalen. Die nu ook nog eens fors oplopen. Omdat het je eigen schuld is dat je ziek bent geworden? Omdat je wel een beetje gestimuleerd mag worden om snel weer aan het werk te gaan? Nee, omdat je je werk hebt gedaan in het belang van de samenleving. De conclusie is dat dit Covid-fonds geen oplossing is.
Joost Veldt
Bestuurder CNV Zorg & Welzijn
YM van Bommel
Mijns inziens een a.s.a,p een klus met uitdaging voor minister Ernst Kuipers ?