Reader Interactions

Reacties 2

  1. hmcmanagement

    Een amusant betoog met een ernstige ondertoon. Enige kanttekeningen erbij, niet om een en ander onderuit te halen maar om de kern van de boodschap te onderstrepen. Om te beginnen het aantal samenwerkingsverbanden en de daarmee samenhangende noodzakelijke bestuurlijke, coördinerende en organisatorische inspanning. zonder rekening te houden met de hierna aan de orde komende berekening van de kosten past al de vaststelling van de grenzen aan de menselijke capaciteit om een samenwerkingsprofiel van deze aard en omvang te beheersen. Mijn ervaring is dat men terecht komt in een organisatorisch moeras. Een reden op zich om je achter de oren te krabben aleer hieraan te beginnen. Dan de benadering van de kosten. Hier toont zich het bezwaar van het gebruik van de beperkte omvang van het bierviltje. Ook weer op basis van eigen ervaring weet ik dat deze methodiek uitsluitend geschikt is voor het café. De vereiste nuance vergt een groter oppervlak. Toepassing daarvan levert op dat uitsluitend de inzet van externen volledig als samenwerkingskosten mogen worden opgevoerd. Beleidsmedewerkers en bestuurders hebben volgens mijn ervaring altijd enige ruimte voor werkzaamheden ‘buiten de deur’ zoals deelname aan samenwerkingsactiviteiten. Soms is zelfs deze activiteit de reden van hun bestaan in de organisatie (een effect van marktwerking is extern bezig zijn). Dus de oorzaak van deze kosten is niet de samenwerking maar het stelsel (denk bijvoorbeeld aan de promotionele kosten van klinieken, ziekenhuizen en zorgverzekeraars). Al met al zet het artikel meer aan tot nadenken van de waarschijnlijk niet bedoelde en zeker niet (voldoende) onderkende bijwerkingen van marktwerking in de welzijns- en zorgsector. Dat krijg je ervan als onder meer studenten economische wetenschappen onvoldoende generalistisch worden opgeleid en met die halve wetenschap op de maatschappij worden losgelaten. Als begint eer gij begint niet meer haalbaar is moet het maar worden: beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald. Hopelijk inspireert het artikel tot tijdig toepassen van dit gezegde.
    Hans Hof, econoom met veel ervaring in bestuursfuncties en op toezichthoudende posities in het bedrijfsleven en de eerstelijnszorg.

  2. 2809573

    Het probleem is inderdaad niet samenwerking an sich, maar het blind volgen van een dogma terwijl de randvoorwaarden en systeemfouten worden genegeerd.
    “Gij zult samenwerken” is dus een valstrik als het leidt tot meer overhead en minder zorg.