Goed nieuws in de media: patiënten met hartfalen die zelf thuis hun bloeddruk, hartslag en gewicht meten en digitaal doorsturen naar het ziekenhuis hoeven veel minder vaak naar het ziekenhuis en leven prettiger.
Daar komt bij dat ze ook minder zorgkosten maken. Dat blijkt uit een proef in Drenthe waaraan 175 patiënten deelnamen. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd. Dit is goed nieuws. Tegelijkertijd is dit het zoveelste bewijs dat digitalisering van de zorg de kwaliteit van de zorg en van het leven vooruit helpt.
Sneller ingrijpen
Patiënten die zelf meten, zijn vaak ook veel minder met hun ziekte bezig. Ze weten namelijk direct of er iets mis is en kunnen dus sneller ingrijpen. Neem als voorbeeld mensen met trombose. Die patiënten kunnen heel veel zelf doen; meten (van de bloedstolling), maar ook doseren (zelf de medicatie bepalen). In 2005 regelde amper 2,5 procent van de trombosepatiënten de zaken zelf. Zeven jaar later was dit percentage gestegen naar 11 procent . Steeds meer mensen zien de voordelen van zelf prikken. Je hoeft niet meer van huis en je prikt als het jou uitkomt.
Regie
Die zelfstandigheid van de patiënt en zorggebruiker is precies waarom Patiëntenfederatie NPCF een persoonlijk gezondheidsdossier voor iedereen bepleit. In dat dossier zitten uiteraard alle medische gegevens van de patiënt. Maar de pgd-gebruiker kan ook zelf informatie toevoegen. Hoe reageert mijn lichaam als ik meer sport, iets anders eet en meer van zulke informatie. Die kan hij vervolgens digitaal delen met zijn zorgverleners. Of niet. Want de gebruiker heeft de regie over zijn eigen dossier.
Voordeel
Patiëntenfederatie NPCF organiseerde half november een congres over het persoonlijk gezondheidsdossier. Daar hebben we een kader geschetst. Waar moet een pgd aan voldoen willen patiënten, zorgverleners, zorgverzekeraars en het bedrijfsleven er brood in zien? Want wij zijn ervan overtuigd dat een pgd alleen van de grond komt als iedereen het voordeel ziet. Tijdens het congres bleek dat er al veel soorten van persoonlijke gezondheidsdossiers zijn, maar dat er nog geen is dat aan alle randvoorwaarden voldoet. Daar is nog een weg te gaan, zoals ook de beveiliging van de gegevens nog aandacht vraagt.
Maar ik reken er op dat we in 2020 een goed werkend pgd kunnen hebben. Ten minste als iedereen wil meedenken en bereid is technologie uit te wisselen. Samenwerken is hier het motto. De kennis is er, de goede voorbeelden ook. Nu is het zaak om dat te koppelen, op weg naar een persoonlijk gezondheidsdossier voor iedereen. Wij zijn klaar en gaan op voor die volgende stap.
Wilna Wind
Directeur NPCF