Ons bestuurlijke systeem is door ideologische stellingnames zo verstard dat analyse naar fouten of misvattingen onmogelijk is geworden. Een aangetoonde fout of misvatting zou namelijk kunnen betekenen dat de onderliggende ideologie niet zou kloppen. Dit zou weer voor een aantal politieke organisaties op een geloofscrisis kunnen uitlopen. Dus moet er bij tekortkomingen iets anders verzonnen worden: sausjes!
Gestage uitstroom
Hoewel geen enkele kok het in zijn hoofd zou halen om een mislukte maaltijd te “redden” met een overdekkend sausje, doet onze overheid dat in de zorg voortdurend. Zoals deze handelswijze in het restaurant tot een leegloop zou leiden, vertonen ook onze zorginstellingen een gestage uitstroom.
Protesten
De onwil om een systeemanalyse in de zorg te verrichten zit kennelijk diep in de betrokken ministeries. Zo diep dat ook nieuwe ministers binnen de kortste keren in deze houding worden meegezogen. Hoe is het anders te verklaren dat onze minister van VWS – notabene zoon van een huisarts – de zorgverzekeraars om hun sturende rol de hemel in blijft prijzen, ondanks goed onderbouwde protesten van huisartsen en andere zorgprofessionals.
IZA-saus
De ten hemel schreiende problemen van Groningen en de toeslagenaffaire zijn overdekt met sauzen van regelgeving die langzamerhand meer kosten dan de oplossing. In de zorg hebben we nu de IZA-saus. Vanuit de vele consultancybureaus staan de aanjagers, verkenners, coördinatoren, kwartiermakers en de implementatie-managers al aan de poorten van zorgverleners te rammelen.
Consulttijd
In een recent brancherapport waarschuwt notabene een bank (ABN AMRO) voor de dreigende inefficiënte vergadercultuur die rond het IZA aan het ontstaan is. Hoewel het rapport is opgesteld vanuit het perspectief van de huisarts gaat de inhoud op voor vele zorgverleners. Het rapport stelt dat in ons overbelaste zorgstelsel veel tijd moet worden vrijgemaakt voor administratieve verplichtingen die ten koste gaan van de patiëntenzorg. Om dat te compenseren meldt de minister dat de consulttijd van 10 minuten naar 15 minuten gaat. Die 5 minuten extra moeten overigens nog wel uit te verwachten verbeteringen in het stelsel komen. Voorlopig hebt U dus niets.
En dan even een citaat uit het rapport:
“Door de hoeveelheid aan ondersteunende organisaties komt het voor dat de activiteiten elkaar overlappen wat op zijn minst niet efficiënt is. De regionale samenwerking zal juridisch & bestuurlijk dusdanig georganiseerd moeten worden dat wordt voldaan aan de wet- en regelgeving (AVG, Autoriteit Consument en Markt) maar zal het ook de inhoudelijke toets NZa (doelstellingen/ structuur/gevolgen concentratie etc.) moeten doorstaan”.
Zorgverlener, zet U schrap. Er komt een stortvloed van overlegrondes op U af. Die zullen de krappe tijd voor patiëntenzorg nog verder onder druk zetten.
Robert W. Kreis
Chirurg N.P.
Em. hoogleraar Brandwondenzorg VUmc