We staan aan de vooravond van één van de grootste hervormingen van ons zorgstelsel sinds het einde van de tweedeling tussen ziekenfonds- en particulier verzekerden in 2006. Een revolutie die zich bijna stilzwijgend voltrekt.
De AWBZ wordt hervormd en grote delen van deze zorg worden overgeheveld naar gemeenten. Hetzelfde geldt voor de jeugdzorg. In plaats van provincies en het rijk, worden de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor jongeren. Alle reden om naar de stembus te gaan op 19 maart.
Geestelijke gezondheidszorg in beweging
Zijn de gemeenten al wel klaar voor al hun nieuwe taken? Het is een vraag die leeft bij veel ggz-instellingen. En hoe staat het met onze eigen voorbereidingen op wat komen gaat? Wat gaat er als gevolg van de decentralisaties gebeuren? Bij de eerste zorgdebatten in Groningen en Enschede konden lang niet alle vragen beantwoord worden.
Hoe gaan de gemeenten de bezuinigingen in de zorg opvangen? Blijft de zorg van hetzelfde niveau? Het zijn vragen die ggz-instellingen zorgen baren. Tegelijkertijd sluiten veel van deze verandering aan op wat er al gebeurt in de ggz. De ggz is volop in beweging en krijgt op dit moment een hele andere vorm. Met praktijkondersteuners-ggz bij de huisarts en basis-ggz voor laagdrempelige en lichtere zorg en gespecialiseerde ggz voor zwaardere problematiek. Afspraken over ambulantisering zijn voor instellingen op dit moment ook een onderwerp waar men hard aan werkt. Dit is niet alleen een beddenreductie van 33% in 2020 ten opzichte van het aantal bedden in 2008, maar betekent ook dat behandelaren een hele andere rol krijgen ten aanzien van patiënten.
Hoe richt je teams in die zorg kunnen verlenen in de eigen omgeving van patiënten? En welke gevolgen zijn er van zo’n beddenreductie voor de financiën en voor het vastgoedbestand van een instelling? Kan je leegstaande panden verkopen of verhuren tijdens de vastgoedcrisis? In de contractonderhandelingen met zorgverzekeraars zijn dit lastige onderdelen. Heeft een gemeente hier ook oog voor?
Taak
Continuïteit van zorg, dat is waar het ggz-instellingen om te doen is. Zorg leveren aan patiënten of cliënten die dat nodig hebben. Faciliteiten bieden waarbinnen professionals en zorgverleners hun werk goed kunnen doen en een veilige omgeving creëren voor patiënten. De kennis en ervaring van de leden van GGZ Nederland is nodig om van de transities een succes te maken. Kennis en ervaring die we graag delen met gemeenten. Dat zullen we ook blijven doen na de verkiezingen van 19 maart.
Maar tot die tijd is het belangrijk dat u zich verdiept in de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Alle stemgerechtigde inwoners van ons land hebben een belangrijk recht: met uw stem bepaalt u hoe de zorg in uw gemeente er de komende jaren uit komt te zien. Weet u al op wie u gaat stemmen?
Jacobine Geel
Jacobine Geel is voorzitter van GGZ Nederland. Daarnaast is ze presentatrice bij de NCRV, onder andere van het programma Schepper & Co en de Grote Bijbelquiz. Ze studeerde theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 1997 won ze de preekwedstrijd van Trouw en daarna werd ze veelvuldig door de landelijke media gevraagd. Jacobine is regelmatig co-commentator tijdens NOS-registraties van kerkelijke bijeenkomsten rond het Koninklijk Huis. Zo nu en dan preekt ze nog.
—
Dit blog maakt onderdeel uit van een reeks blogs die in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 geschreven worden door vertegenwoordigers van de organiserende partijen van de zorgdebatreeks. Deze zorgdebatten worden georganiseerd door verenigingen van zorgverleners, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiënten (GGZ Nederland, ActiZ, KNMP, SGF, NVZ, ZN, GGD Nederland, KNGF, VGN, LHV en V&VN). Op 12 maart vindt in Den Haag een zorgdebat plaats met de woordvoerders van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer. De aanmelding voor dit debat is gesloten.