Hoe ziet de wereld er uit in 2030? Het antwoord is nogal vrijblijvend want tegen die tijd allang vergeten. Hoe verandert de zorg in de komende drie tot vijf jaar? Dat is andere koek.
Hoe snel technologie zich ook ontwikkelt, het blijft lastig verklaarbaar waarom échte implementatie in de zorg in het ene geval uiterst traag verloopt terwijl er elders geen houden aan is.
Zinnige toekomstbeelden voor de komende drie tot vijf jaar. Die willen we ophalen tijdens de Himss in Orlando. Bij Nederlanders die daar zijn met de Dutch Community. En bij de (internationale) bedrijven die hun laatste nieuws in Orlando tonen.
Virtuele wachtkamers, robots en kunstmatige intelligentie
Op de beursvloer van de Himss zagen we in 2013 voor het eerst ’telemedicine’-robots rondrijden. Nog niet autonoom, maar wel ideaal om de dokter onafhankelijk te maken van plaats en tijd. We zijn benieuwd in hoeverre de robots zich hebben ‘voortgeplant’ en in welke mate ze in de verzorging en verpleging een rol gaan spelen als het nieuwe ‘maatje voor kwetsbare ouderen’.
De verwachting is dat we veel zullen zien op het gebied van kunstmatige intelligentie. Decision support systemen die dokters – en patiënten?- op basis van gezondheidsgegevens gaan voorzien van informatie en voorspellingen. Vragen die we daarbij hebben: hoe betrouwbaar zijn die systemen eigenlijk. En hoe zit het met alle data die verwerkt wordt en de privacy?
We hopen ook veel te leren over de wachtkamer van de toekomst. Gaan we straks nog naar een kliniek? Of vindt de meeste zorg vanuit huis plaats? En zo ja, welke zorg leent zich dan voor videogesprekken of thuismeten?
Los van de mooie voorbeelden die in Nederland al te zien zijn, willen we proberen te duiden hoever ze nu echt zijn in de VS. Is het daar inmiddels gelukt om apps van startups te ‘integreren’ in de grote EPD’s zoals die van Epic en Cerner, in een open ecosysteem? Voor zo’n toekomst lopen we warm in Nederland, want als patiënten zelf over hun data beschikken, kunnen zij zelf een keuze maken hoe met gegevens om te gaan.
Vertaling naar Nederland
Aan gadgets is doorgaans geen gebrek tijdens de Himss, dat zal dit jaar niet anders zijn. De laatste jaren zijn we ermee overspoeld vanuit de VS. Niettemin willen we hier kritisch op zijn. Immers: veel van de beloofde technologie is weliswaar in kleine aantallen beschikbaar gekomen voor proeven, shows of zelfs onderzoek. Maar slechts een zeer beperkt aantal van de beloofde wondermiddelen heeft echt geleid tot nieuwe dienstverlening in de zorg en is op grote schaal doorgebroken bij de consument. We zullen de zin en onzin van elkaar proberen te onderscheiden.
Daarbij is het interessant om te ontdekken hoe de Amerikaanse voorhoede van ICT in de zorg naar Nederland kijkt. Tijdens de recente eHealth-Week, georganiseerd door het ministerie van VWS, werd duidelijk dat Nederland niet stilzit en een koplopersfunctie inneemt bij het daadwerkelijk toepasbaar maken van nieuwe mogelijkheden in de dagelijkse zorg.
Tenslotte vragen we Nederlandse bedrijven en zorgorganisaties naar hun verwachtingen voor de nabije toekomst. Met de antwoorden hopen we u een serieuze inkijk te geven in wat we tot 2022 tegemoet kunnen zien. De verzamelde input kan eenieder gebruiken bij eigen onderzoek, e-health-reis of toekomstplannen.
Wat vindt u belangrijk?
De Himss presenteert een overvloed aan onderwerpen. Om een pad door deze jungle te kappen, hebben wij uw hulp nodig. Denk met ons mee om het verslag gerichter te maken. Welke onderwerpen vindt u relevant? Wat zou u graag te weten willen komen? Deel uw vragen met ons via sociale media (op LinkedIn of twitter #Skipr, @Ruud_Koolen, @DaanDohmen) of zet ze hieronder in de reacties.
Ruud Koolen & Daan Dohmen
Skipr Himss Highlights
De Himss 2017 in Orlando is de grootste beurs op het gebied van ICT en zorg in de wereld. Software-ontwikkelaars en ingenieurs van grote en kleinere bedrijven toen er hun nieuwste ontwikkelingen. Skipr doet verslag vanuit Orlando waar 1200 bedrijven en 45.000 bezoekers vijf dagen lang blikken in de nabije toekomst werpen.
Philip van de Poel levert nieuwsberichten, achtergronden en context.
Ruud Koolen en Daan Dohmen proberen in blogs en vlogs de zin van de onzin te scheiden. Dit in navolging van hun blogs tijdens Futuremed en bezoeken aan Silicon Valley in 2013, 2014 en 2015.
Wellicht bent u nieuwsgierig naar de lessen van de HIMSS 2017, maar bent u niet in de gelegenheid om af te reizen naar Orlando. Geen nood: dan komt u op 10 maart naar de Skipr HIMSS Highlights in Houten. Samen met bestuurders en IT-experts die de Himss hebben bezocht, vertaalt Skipr de HIMSS-lessen naar de Nederlandse context. Komt u ook?