Dat de gemiddelde patient journey meer lijkt op een speurtocht door een bewegend labyrint dan op een 100 meter sprint zal geen verrassing voor u zijn. Logisch dus dat de samenwerking tussen zorgorganisatie ook verandert.
Waar tot voor kort ketenzorg de gevleugelde benaming was voor de opeenvolgende behandelingen in een traject met meerdere zorgverleners, lijkt netwerkzorg de nieuwe standaard te worden.
Zorgnetwerken hebben veel voordelen. Misschien wel de belangrijkste is dat een netwerk geen formele juridische entiteit is. Dit zorgt voor veel flexibiliteit, mogelijkheid tot experimenteren en innovatie. Kennisdeling gaat snel en ook het vinden van de juiste volgende behandelstap en plek verloopt vaak soepel.
Kudde zebra’s
Natuurlijk zijn er ook kanttekeningen te plaatsen bij de vernetwerkisering van onze zorg. Worden netwerken niet gebruikt om de zwakkere broeders boven water te houden? En leidt het netwerkdenken niet tot een onoverzichtelijke kluwen van patiëntreizen, behandeltrajecten en administratieve stromen? Wie is er op welk moment verantwoordelijk voor de behandeling van een patiënt? Hoe kan een toezichthouder hier een oogje in het zeil houden? Ook bestaat het gevaar dat het netwerk zich gaat gedragen als een kudde zebra’s, waardoor de leeuw van een afstand geen individu meer ziet, maar alleen de massa.
Gelukkig wordt in het netwerkdenken over de verschillende gremia van de zorg heen gekeken. Zorgverzekeraars, de NZa en de IGJ denken actief mee over zaken als toezicht en bekostiging. Zo heeft de NZa het recent bijvoorbeeld mogelijk gemaakt om parallelle dbc’s binnen het netwerk te openen zodat de behandeling soepel door kan blijven lopen en er niet tussen zorgorganisaties onderling verrekend hoeft te worden. Een potentieel administratiemonster is mogelijk getackeld.
Informeel karakter
Het is belangrijk dat deze zaken geregeld worden zonder dat we nieuwe formele structuren op gaan zetten om het netwerk optimaal te laten functioneren. Want juist het informele karakter is de kracht van netwerkzorg. Wanneer hier een hele kerstboom voor opgetuigd wordt, gooien we het kind met het badwater weg.
Hoofdredacteur Skipr
Lees ook: Erasmus MC-topman: netwerkzorg verlies momentum
Zorg komt om in de netwerken’ in Skipr magazine 7/8, juli 2019