De afgelopen was er goed nieuws over de zorgsector. Dit goede nieuws werd echter niet opgepikt door politici en media.
Belangrijke zaken
Voor een deel begrijpelijk. De media berichtten de afgelopen periode vooral over zorgfraude en onterechte declaraties. Zeer belangrijke zaken. De zorgkosten lopen uit en de hand en we moeten alles op alles zetten om de kosten te beheersen. Goed dat de bewindslieden van VWS dit verder gaan aanpakken.
Lichtpunt
Het goede nieuws was te vinden in de Voorjaarsnota. In deze nota geeft het kabinet aan hoe het staat met de uitvoering van de begroting 2013. Tussen de tegenvallers, zoals hogere werkloosheidsuitgaven, was er een lichtpunt.
Trendbreuk
Wat blijkt: voor het eerst sinds decennia vertonen de uitgaven aan curatieve zorg een onderschrijding ten opzichte van het geraamde bedrag in het budgettair kader zorg. De uitgaven blijven in 2013 naar schatting per saldo 400 miljoen euro achter bij de raming. Dit komt vooral door het succesvolle beleid bij de inkoop van geneesmiddelen, het zogeheten preferentiebeleid dat zorgverzekeraars hanteren. Misschien is hier sprake van een trendbreuk.
Ongeloof
Dit goede nieuws is echter nog niet bij iedereen doorgedrongen. Dat bleek ook toen ik onlangs op een Haags terras zat te praten met een Eerste Kamerlid dat tevens actief is in de zorg. Terwijl wij zaten te praten passeerde de van tv bekende politieke verslaggever F.M.. “Jullie praten zeker over de zorg? Daar kun je uren over praten, zo groot zijn de problemen”, merkte hij op. Wij in koor: “Nee hoor, eigenlijk gaat het heel goed met de zorg” F.M.: ”Huh, is dat zo?” . ”Ja, er is sprake van een financiële meevaller in de curatieve zorg”. Een blik van ongeloof was ons deel. Het is pas voorjaar, het jaar 2013 is nog maar een paar maanden op weg, maar de vooruitzichten lijken goed.