Reader Interactions

Reacties 13

  1. Frank Conijn

    Deels ben ik het met dhr. Kreis eens, maar deels zie ik het wezenlijk anders. Sowieso moet er onderscheid gemaakt worden tussen oorzaak en gevolg. Eerst de zaken die duidelijk oorzaak zijn van het steeds duurder worden van de zorg (want dat is het grootste probleem):
    .
    1. Vergrijzing. Dat is uiteraard een onveranderlijk gegeven maar moet wel genoemd worden, omdat een bepaalde kostenstijging onvermijdelijk is. Het is overigens een tijdelijk gegeven; de vergrijzing neemt na 2040 weer af.
    .
    2. Slecht preventiebeleid. Op het bestrijden van roken na wordt er veel te weinig aan preventie gedaan. Vooral het voedings- en beweegpatroon behoeft dringend verbetering. Zelfs t.a.v. dementie — een enorm kostbare ziekte wegens de meestal benodigde opname in een verpleeghuis — is onder de neurowetenschappers al ettelijke jaren de stelling dat wat goed is voor het hart, goed is voor het brein. (De bevolking aanzetten tot een beter patroon is helemaal niet zo moeilijk.)
    .
    3. Slecht inzicht in de kwaliteit (i.c. [kosten]effectiviteit) van zorg die de zorgaanbieders leveren, waardoor ‘best practices’ te weinig navolging vinden, of dat dat veel te lang duurt.
    .
    4. Te grote administratieve belasting van de zorgverleners. Dat komt ten eerste doordat de huidige kwaliteitsindicatoren voornamelijk structuur- en procesindicatoren zijn, die veel registratietijd vergen. (Ze kunnen grotendeels vervangen worden door uitkomstmeting, wat veel minder tijd vergt.)
    .
    Ten tweede komt dat doordat vooral eerstelijns zorgverleners met een hele serie zorgverzekeraars te maken hebben, met allemaal hun eigen voorwaarden en regels. (We moeten dus toe naar een single, publieke zorgverzekeraar.)
    .
    5. Enorm dure behandelingen die veel te weinig QALY-winst opleveren in relatie tot de kosten en de prevalentie van de betreffende aandoening. De vergoedingsregulering moet dus beter.
    .
    6. Zorgfraude, al is mij nog niet duidelijk om welke bedragen dat gaat in verhouding tot de totale zorguitgaven.
    .
    .
    Dan de overige zaken:
    .
    * Personeelstekort. Dat is zowel (mede)oorzaak (van de wachtlijsten) als gevolg (van het te weinig willen betalen en de te grote administratieve belasting).
    .
    * De wachtlijsten. Ook die zijn zowel (mede)oorzaak van een mindere kwaliteit van zorg als een gevolg (van o.a. personeelstekort).
    .
    * “Een geldverslindende extramurale zorgsector.” Dat vind ik op zijn best een heel rare, zelfs schandalige stelling. Goed bemande en georganiseerde huisartsen- en thuiszorg bespaart juist heel veel geld. Intramurale zorg is veel duurder dan extramurale.

    • Frank Conijn

      Een ding vergeten: de zorgplafonds, meestal omzetplafonds genoemd. Ook die zijn oorzaak (van een mindere kwaliteit van zorg) als een gevolg (van een gebrekkig kosteneffectiviteitsmanagement door de zorginkopers [meestal de zorgverzekeraars]).

    • Robert Kreis

      In de eerste plaats dank voor de reactie. Onze extramurale zorg is in vergelijking met andere westerse landen (Denemarken bijv,) erg duur. Niet door de medewerkers – die hun uiterste best doen – maar door de inefficiëntie van het systeem. Een systeem dat ook nog eens fraude gevoelig blijkt te zijn met een geschat jaarlijks verlies van 10 miljard.

    • Frank Conijn

      Als u stelt dat de extramurale zorg een geldverslindende sector is, zult u dat heel goed moeten onderbouwen met betrouwbare bronnen. Ik zie daar nog niet eens een begin van. En die geschatte € 10 mrd – die ook maar een niet-onderbouwde gok is — betreft ook fraude in de intramurale zorg, namelijk die met diploma’s.
      .
      Verder geeft u op een zeer onsmakelijke manier af op de extramurale zorg, terwijl u bewezen geldverspilling in de intramurale zorg volledig negeert. Zo zijn er vooral operatieve behandelingen die nog steeds te pas en te onpas worden uitgevoerd, terwijl allang duidelijk is dat conservatief behandelen behandelen bijna net zo effectief en veel kosteneffectiever is.
      .
      En de extreem dure behandelingen onder mijn punt 5 vinden voornamelijk, waarschijnlijk zelfs uitsluitend, in de intramurale zorg plaats.

    • Frank Conijn

      Ik kom er later op terug.

  2. Vreelandgroep

    Geachte heer Kreis,

    In reactie op uw hoofdzonden. Los van de vraag of ik het met alle zonden eens ben: ik mis een belangrijke, in ieder geval voor de intramurale zorg.
    Dat is de koppeling tussen productie en geld. Als ik wordt afgerekend (zowel als vrijgevestigde als ziekenhuis) op productie, dan ben ik wel verplicht om productie te draaien wil ik voor continuiteit zorgen.
    En intussen is er (zeer) veel onderzoek dat aangeeft dat behandelen (=productie) niet altijd de beste optie is voor de patient. Daarom is het goed dat er in de zorg steeds meer aandacht komt voor ‘juiste zorg’. Nu nog het financieringmodel in die richting bijsturen. Waarbij ik ook weet dat dat niet eenvoudig zal zijn.
    Jan Landman.

    • Robert Kreis

      Dank voor uw reactie. Ik probeer problemen altijd te kwantificeren. Het door u genoemde productie-gestuurde zorgproces als centrale probleem, klopt niet met de cijfers. Hoe kan het anders dat jaar op jaar de Nederlandse curatieve (intramurale) sector tot de goedkoopste van de westerse landen behoort. Goedkoper zelfs dan Denemarken en Zweden. Ook het aantal verrichtingen per 1000 inwoners ligt bij ons lager. Kijk o.a. op https://www.skipr.nl/blog/nederland-versus-denemarken-een-nieuw-raamwerk-voor-de-zorg/

  3. Thomas Hoyng

    Robbert, ik ben bang dat je met je opinies een roepende in de woestijn wordt. Sluit je aan bij een politieke partij en ga in gesprek. Het helpt de politiek en ook jezelf in je ambitie om te komen tot noodzakelijke veranderingen. Volgens mij kan je van waarde zijn.

    • 2809573

      En hier zien we iemand die een gebrek aan argumenten heeft;
      ” ik ben bang dat je met je opinies een roepende in de woestijn wordt. Sluit je aan bij een politieke partij en ga in gesprek. ” is natuurlijk een testimonium paupertatis.
      Dit soort blogs vertegenwoordigen natuurlijk een open discussie met voor – en tegenstanders.
      Een verdwaalde enkeling die eigenlijk zegt : “houd je mond” verdient slechts medelijden.
      Voor de geinteresseerde lezer: de zender van deze intreessante bijdrage vertegenwoordigt :
      https://gezondmetzorg.nl/
      Doe er uw voordeel mee.

    • 2809573

      Typo: intreessante betekent natuurlijk “interessante”. Standpunt blijft.

  4. 2809573

    “Transparantie is een groot goed; tenzij het over mijzelf gaat natuurlijk. ”

    1 *Financieringsmodel

    Er wordt gesproken ( gezond met zorg) over “een duurzaam financieringsmodel en decentrale bekostiging. ”
    Dat klinkt als een constructie waarbij zorgverzekeraars een grote rol spelen in hoe geld wordt verdeeld.

    2 * Netwerkzorg wordt vaak via ketenzorgcontracten gefinancierd, wat betekent dat verzekeraars bepalen hoeveel geld er naar welke zorgaanbieders gaat.

    3 * Data & IT als kernonderdeel

    Data-gestuurde zorg is niet per definitie verkeerd, maar als data vooral worden gebruikt om zorg te sturen op basis van financiële prikkels in plaats van daadwerkelijke gezondheidswinst, dan kan dit betekenen dat verzekeraars grip krijgen op de zorgverlening via indicatoren die hun belangen dienen.
    4 * Terminologie en vaagheid

    De gebruikte taal in het beleid (zoals “functionele en technische ontwerpen van inhoudelijke en Data/IT modules”) klinkt professioneel en innovatief, maar blijft vaag over wie er precies de regie heeft.

    Beste heer Hoyng: kaarten op tafel graag, voordat u anderen de les leest.

    “Transparantie is een groot goed; tenzij het over mijzelf gaat natuurlijk. “