De reden voor deze actie is duidelijk, maar eerst dit.
Zuyderland
Ons land heeft het meest complexe en gefragmenteerde zorgstelsel van West Europa. De markt is klein en daarom laten vele zorg-software fabrikanten Nederland links liggen. Het recentelijke vertrek van SAP uit de Nederlandse EPD-wereld is tekenend. Als gevolg hiervan ziet het ziekenhuis Zuyderland zich gedwongen 44 miljoen te reserveren voor de overschakeling naar één van de weinige overblijvende leveranciers. Het marktdominante ChipSoft komt voort uit het initiatief van een medisch-specialist die vertrouwd was met het specifiek Nederlandse zorg-declaratie model. Bijna alle Nederlandse zorg-software is aanvankelijk ontwikkeld voor kleinschalig gebruik binnen de eigen discipline en/of instelling ten behoeve van declaratie en de verrichtingenregistratie. De uitwisseling van gegevens tussen instellingen was daarbij niet in beeld, dat ging per brief, telefoon, email en als nodig een “CDtje”.
Koppelsoftware
Over ons inefficiënte zorgsysteem is nu een IZA-saus gelegd met de verwachting dat “de ICT” wel even voor de broodnodige communicatie en besparingen kan zorgen. Maar die ICT is er helemaal niet. De bestaande systemen hebben vaak geen openbare broncodes en kunnen meestal niet betrouwbaar gekoppeld worden, zelfs niet door kostbare koppelsoftware.
Regierol
Dus komt er een Actieplan vol bekend wollig en breedvoerig taalgebruik en een hoog gehalte aan “vraagarticulatie”’. VWS bedeelt zichzelf de regierol toe en de verantwoordelijkheid voor uitvoering ligt weer bij het veld. Centrale motto: meer concurrentie tussen softwareontwikkelaars, maar ook meer samenwerking, meer kennis bij zorgbestuurders want die hebben een gebrek aan kennis en de prijzen moeten omlaag.
Consortium
Minister Kuipers is optimistisch: “Mijn beleid op de zorg-ICT-markt krijgt zo steeds meer vorm. Samen richten we ons op een open, transparante en toekomstgerichte zorg-ICT-markt. Dit Actieplan is hierbij een flinke stap naar voren. Het Actieplan biedt een overzicht in het pallet aan instrumenten dat ik wil gebruiken. Alles tezamen geeft dit een flinke impuls aan een gezonde, concurrerende en innovatieve zorg-ICTmarkt. Er is echter niet één heilige graal; de instrumenten en actielijnen versterken elkaar en vullen elkaar aan. Dit alles in het belang van de transitie naar passende zorg”.
De werkelijke oplossing voor het ICT-vraagstuk in de zorg is het ontwikkelen van open source software door een consortium van gebruikers, verzekeraars en software ontwikkelaars. Maar deze oplossing is niet in beeld bij VWS.
Dus geachte werkvloer: regel even het IZA en de ICTmarkt en werk transparant samen in concurrentie.
Robert W. Kreis
Chirurg N.P.
Em. hoogleraar Brandwondenzorg VUmc
Jaap van den Heuvel
Dat Actieplan werkte inderdaad wel stevig op de lachspieren in. Verder kunnen we over het vertrek van SAP moeilijk rouwig zijn, want die hebben, zeker in het RKZ destijds, voor veel schade gezorgd en niets van hun beloftes waargemaakt. Zoals bekend. Overigens is dit voor het Zuyderland de tweede keer dat een ICT-leverancier afhaakt. Begin 90’er jaren verliet TDS met een prachtig EPD ons land weer omdat ze naast Heerlen te weinig klanten kregen. Daarna overigens gevolg door een lange lijst van EPD’s die het ook niet gered hebben zoals BaZis. Misschien moet Kuijpers eens gaan praten met Chipsoft, in plaats van kritiek leveren. ZEn eens vragen wat hun geheim is en hoe ze meer kunnen betekenen voor de Nederlandse ziekenhuizen.