Reader Interactions

Reacties 1

  1. Thomas Hoyng

    Beste Frido,

    Een mooi geschreven opiniestuk.
    Een paar opmerkingen over creatieve distructie en institutionele transitiepijn.

    Creatieve distructie zegt eigenlijk dat tijdelijke overwinsten door technische innovatie leiden tot economische groei. Het gaat uit van een financieel risico- en beloningsmodel (risk and reward) en de een lage drempel voor toetreding van nieuwe spelers op een vrije markt.

    In onze maatschappelijk georganiseerde zorg is dat marktmodel volledig uitgeschakeld door financiële arrangementen en het werken met vele vormen van subsidies. Nieuwe spelers hebben haast geen kans tot toetreding en institutionele spelers worden gevraagd om anders te gaan werken zonder prikkels voor overwinsten. Volgens Schumpeter dus een model dat is gedoemd om te mislukken.

    Zo somber zou ik het echter niet zien. We moeten wel nieuwe financiële arrangementen bedenken die institutionele spelers verleiden om anders te gaan werken. We zouden kunnen denken aan meerjarige regionale budgettering met een gezamenlijk belang om hier het maximale uit te halen. Bijvoorbeeld doordat financiële overschotten in de regio mogen worden geïnvesteerd en oplopende tekorten leiden tot nieuw management en regie.

    Nu staan de financiële prikkels in de regio verkeerd.
    Iedere speler gaat voor zijn eigen financiële gezondheid, minimaliseert de financiële vernieuwingsrisico’s, maximaliseert de subsidiestromen en maximaliseert tot slot haar omzet voor de broodnodige minimale financiële marge. Inderdaad een model dat gedoemd is te mislukken.

    Dus een pleidooi om de institutionele transitiepijn om te zetten in ombouwcomfort door een serieuze herziening van onze financieringskaders van sectoren naar regio’s met sterke regionale aansturing.