Nederlandse zorgprofessionals zien als belangrijkste prioriteit voor zorg-ICT: gegevensveiligheid, zelfmanagement van patiënten en beschikbare middelen. De Europese collega’s zien het precies omgekeerd.
Dat blijkt uit een recent Europees onderzoek van HIMSS Europe onder zo’n 500 beleidsmakers, onderzoekers, medisch specialisten en vooral ICT’ers in zorgorganisaties. De Nederlanders zetten gegevensveiligheid op nummer één. Zorgprofessionals in andere landen zien de middelen, en vooral het gebrek daaraan, als belangrijkste prioriteit.
Opmerkelijk genoeg zijn de Nederlanders in het onderzoek van alle ondervraagden het meest tevreden over het beschikbare ICT-budget. Dat is wel een relatief succesje: het gaat nog steeds om maar 40 procent die het budget voldoende vindt. Maar in andere landen ligt dat percentage lager. In Duitsland en Oostenrijk is 39 procent tevreden, in Scandinavië 35 procent, in het Verenigd Koninkrijk slechts 17 procent en in Spanje is bijna niemand tevreden (10 procent).
Enorme stroom data
Budget heeft natuurlijk alles te maken met de taken die er voor je liggen. Gegevensveiligheid blijkt daarbij een belangrijk issue. Alle zorgprofessionals noemen het veilig uitwisselen van medische data het belangrijkste aandachtspunt. Terecht lijkt me. Niet omdat het nu zo slecht gesteld is met gegevensveiligheid, maar omdat de hoeveelheid data die nu en morgen wordt uitgewisseld explosief groeit. Als je kijkt naar de projecten die wij doen, gaat het steeds meer om zorg op afstand, het faciliteren van zelforganiserende zorgteams en het omgaan met en behapbaar maken van patiëntgegevens die via sensoren, wearables, sociale media, Skype- en live-contact, zorgportalen en EPD’s heen en weer flitsen.
Die enorme berg gegevens kan zorgorganisaties helpen om de zorg cliëntvriendelijker, effectiever en kostenefficiënter te maken. Maar het is tegelijk goed voor te stellen dat professionals in de zorg zich wel eens achter de oren krabben over die continu groeiende en haast ongrijpbare gegevensstroom.
Hoe staat het met digitale volwassenheid?
Voor Nederlanders in de zorg is gegevensveiligheid topprioriteit en daarmee geven ze blijk van realiteitszin wat mij betreft. Uit het onderzoek kwam ook nog een ander opvallend verschil in opvatting naar voren tussen Nederlandse zorgprofessionals en de collega’s uit andere landen. Gevraagd naar hoe zij aankijken tegen de ‘digitale volwassenheid’ van hun organisatie, beoordelen wij die hier met het laagste cijfer. Een 6 tegen gemiddeld een 7 in de andere landen.
Dat lijkt mij nog wel een grotere uitdaging voor onze zorg. Veel van de prioriteiten en uitdagingen zijn vrij simpel op te lossen met meer geld of met innovatievere technologie. Maar als jouw organisatie geen visie of strategie heeft om mee te gaan in de digitale transformatie, ben je verder van huis. Volwassen ICT die helpt bij het behalen of overtreffen van je doelstellingen; dat is veel meer een beleidsmatige of mentale kwestie dan een technologische uitdaging. Als ik een van die Nederlandse zorgprofessionals was, dan zou ik maandag als eerste bij de bestuurskamer aankloppen met dit HIMSS-onderzoek in mijn handen.
Marcel Lucker
Winvison