De kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland is erg hoog. We scoren echter minder als het gaat om het toegang geven van de patiënt tot zijn gegevens en het hergebruiken van data.
Wat betreft e-health hebben we een bijzondere positie in de wereld, omdat de digitalisering in de zorg in hoge mate is ontwikkeld, vergeleken met andere landen. We doen het goed als het gaat om de uitwisseling van gegevens binnen de eerstelijnszorg, zoals tussen de huisarts, huisartsenpost en openbare apotheek. Maar we kunnen de processen in de zorg nog efficiënter inrichten.
Aan die knelpunten wordt door verschillende partijen hard gewerkt. Zo is het programma MedMij gestart, een landelijk initiatief dat richting geeft aan meer toegang tot medische gegevens voor de patiënt. Ook wordt er gewerkt aan het hergebruik van gegevens via Registratie aan de bron. Bij alle initiatieven merken we dat er behoefte is om de krachten te bundelen om tot een landelijke agenda te komen voor e-health, het liefst een nationaal e-healthprogramma dat in de volgende regeringsperiode van start gaat.
Doelstellingen
Het ministerie van VWS heeft drie doelstellingen geformuleerd in 2014 over de inzet van e-health. Centraal in die doelstellingen staat dat patiënten (burgers) een gelijkwaardiger positie krijgen in het zorgproces, óók waar het gaat om informatie. Die doelstellingen zijn op zich goed maar tegelijkertijd moeten we signaleren dat de implementatie van die doelstellingen achterblijft.
Sinds 2013 maakt Nictiz samen met Nivel de jaarlijkse eHealth-monitor waarin we de voortgang van eHealth in Nederland meten. De volgende monitor komt in oktober uit. Ongetwijfeld komen daaruit weer knelpunten die we de afgelopen jaren al hoorden. Patiënten, professionals, en de zorgindustrie willen graag digitaliseren. Echter, het niet kunnen koppelen van ICT-systemen wordt al jaren als één van de belangrijkste belemmeringen ervaren. De zorg en ICT-markt kan dat knelpunt kennelijk niet zelf oplossen. Daardoor stagneert opschaling.
Knelpunten
Er gaan in Nederland steeds meer stemmen op om tot een nationaal programma e-health te komen. Veel landen hebben zo’n programma om landelijke knelpunten, zoals bijvoorbeeld op het gebied van standaardisatie, op te lossen. In de VS leidt het Meaningful Use-programma en het programma Macra tot beter gebruik van ICT in de zorg. Bij de start van Meaningful use was minder dan 10 procent van de ziekenhuizen digitaal – inmiddels werkt meer dan 90 procent van de ziekenhuizen digitaal.
Door hardnekkige knelpunten in opschaling op te lossen met zo’n landelijk programma, creëer je duidelijkheid voor de zorg en ICT-markt. Dat geldt overigens niet alleen op het gebied van standaarden, maar ook op het gebied van veilige toegang tot informatie, de juiste financiële prikkels zodat e-health wordt ingebed in effectieve zorg, bewustwording bij patiënten en opleiding van professionals. Ik ben benieuwd of de politiek die kans oppakt.
Directeur Nictiz
—
Op 4 oktober 2016 organiseren Skipr en Emerce de derde e-Health Convention. Wat zijn nieuwe, inspirerende en bewezen toepassingen van (digitale) zorgtechnologie, die de aanjagers zijn voor verhogen van kwaliteit van zorg en zorgefficiency (kostenbeheersing)? e-Health Convention, een interactieve congresdag met in totaal zo’n 25 sessies van interviews, presentaties, debatten en een info-lounge met live demo’s van innovaties. Koop nu uw kaarten >>>