Gezien het hoge verloop en verzuim in de zorg is het belangrijk dat we weten hoe we de zorg gezonder kunnen maken. Dat is hard nodig. We moeten werken in de zorg anders organiseren. Naast technologie is personeel een belangrijke factor die we kunnen beïnvloeden. Op landelijk niveau gebeurt er van alles (meer loon, deltaplannen voor de zorg, integraal zorgakkoord). Ook is er oog voor ondersteuning van de individuele medewerker. Maar er is te weinig aandacht voor het niveau daartussen: de leidinggevende en het team.
In teams die gezonder werken is het verzuim en verloop lager
De afgelopen jaren heb ik in ruim vijftig zorgorganisaties rondgelopen. Daar heb ik gezien hoe juist een energiek team het verschil maakt. In deze teams is het verzuim en verloop zichtbaar lager. Waarom? Omdat deze teams gezonder werken. Ze krijgen bijvoorbeeld professionele ruimte en vertrouwen van de leidinggevende. Dat adviseert de SER werkgevers ook.
‘Het is belangrijk dat teamleiders meer inzicht krijgen in de gezondheid van hun teams. Let op: dan heb ik het niet over leefstijlzaken als , sporten of mindfullness. Het gaat over : hoe werk je gezond? Hoe krijg je balans in de draaglast en je draagkracht? En welke invloed heb je daar als leidinggevende op? Daarna moet je kijken naar je vaardigheden als teamleider. Hoe ga je in dialoog met je team? Welke oplossingen bedenkt het team en kunnen zij zelf uitvoeren en waar moet je als teamleider mee aan de slag en welke zaken agendeer je bij het bestuur. Alles bij elkaar draagt dit bij aan een gezond werkend team met lager verzuim, meer behoud van talent en hogere kwaliteit van zorg. Kortom: van gezond leven voor het individu, meer naar gezond werken in het team.
Voorbeeldfunctie van de teamleider
IZZ werkt al ruim tien jaar aan het concept Gezond Werken in de zorg. Gezond werken gaat over een veilig en gezond organisatieklimaat, leiderschap en teamontwikkeling. Vaak zijn de bevlogenheid van medewerkers en de betrokkenheid bij zorginstellingen heel groot. Hierin zit echter ook een risico. Wat worden er wel voldoende grenzen gesteld of gaan mensen daar structureel overheen? Hetzelfde geldt voor nieuwe generatieverschillen. We zien welke teamdynamiek er ontstaat als al die generaties gaan samenwerken. Daar moet je met elkaar over in gesprek gaan. Anders onderstaan er onderstromen of privileges. En Dat is ongezond voor teams. Je kunt dat als teamleider faciliteren en begeleiden. En gebruik je als teamleider alle data die je tot je beschikking hebt? Het is fijn als je bij je directie of HR-manager kunt aankloppen met een plan onderbouwd met data in plaats van ‘ik heb het gevoel dat er iets aan de hand is…’. En laten we niet vergeten hoe groot de voorbeeldfunctie is van de teamleider op het gedrag van de medewerkers. Hoe gezond werk je al teamleider zelf? In de avond nog even dat mailtje eruit en antwoord terug verwachten, ja zeggen terwijl je agenda eigenlijk overvol zit, op vakantie altijd maar bereikbaar zijn… zo maar wat voorbeelden die we zien in de praktijk. De Gezond Werken 2.0-training is geen leefstijltraining over bijvoorbeeld voeding en beweging. Wel kijken we inhoudelijk naar de mate waarin de deelnemers zelf gezond werken. Want niets is zo belangrijk als goed voorbeeldgedrag.
We zien dat teamleiders momenteel overlopen, veel teams tegelijk moeten aansturen en daardoor te weinig aan hun kennis en vaardigheden werken. Maak tijd en ruimte om je teams gezonder te laten werken en benut jouw invloed! Dat gaat je heel veel tijd, energie en geld opleveren.
Martijn Venus
Senior adviseur en trainer bij Stichting IZZ
Gratis online event Healthcare@Work
De huidige tekorten aan personeel binnen zorg en welzijn zijn niet oplosbaar, simpelweg omdat de vraag te hard groeit. Dat is de realiteit en die kunnen we beter op korte, dan op langere, termijn onder ogen zien. En aan welke knoppen kunnen we draaien om de zorg te blijven leveren? Anders kijken, anders denken en anders doen. Maar hoe? Kunnen we het werk door de inzet van technologie gemakkelijker maken? Hebben we echt oog voor de behoeften van onze medewerkers? Tijdens deze reeks van live webinars adresseren we verschillende thema’s die samen een breed palet aan oplossingen kunnen bieden in de strijd tegen de krapte op de arbeidsmarkt.
Klik hier voor alle informatie over dit gratis evenement