Met het akkoord dat er nu (bijna) ligt, kunnen pensioenfondsen afscheid nemen van de rottige rekenrente. Vooral die almaar lagere rente zorgde ervoor dat we, ondanks een ruime verdubbeling van het pensioenvermogen in de afgelopen tien jaar, toch de pensioenen al jarenlang niet kunnen verhogen. Er dreigde zelfs al een verlaging van uw pensioen. Met dit akkoord doet die rente er niet meer toe. En dus kunnen de pensioenen eerder omhoog als het goed gaat met de economie.
Geen garanties
Het loslaten van de rekenrente betekent ook het loslaten van garanties over de hoogte van uw pensioen. Echte garanties hebben nooit bestaan, maar de huidige regels doen alsof die garanties er wél waren. Dat zorgt er vooral voor dat pensioenfondsen enorme buffers moeten aanhouden om de schijnzekerheid waar te kunnen maken. Daardoor kan veel pensioengeld niet worden uitgekeerd, maar moet het op de plank blijven liggen. Dat hoeft straks dus niet meer. Pensioenen kunnen daardoor eerder meegroeien met de economie. De keerzijde is dat pensioenen ook eerder omlaag kunnen wanneer het slecht gaat met de economie. De verwachting is echter voor iedereen een béter pensioen. Dat is goed nieuws.
Duidelijk
Met de nieuwe afspraken wordt duidelijker wat er met uw geld gebeurt. U ziet straks hoeveel geld er voor u opzij is gezet en met hoeveel wij dat geld laten groeien door de pensioenpot te beleggen. Die helderheid moet bijdragen aan het vertrouwen in ons pensioenstelsel. Want als iedereen kan zien hoeveel er voor hem of haar in de pot zit, hoeft niemand zich meer zorgen te maken dat er straks misschien geen pensioen meer is, een zorg die vooral jongeren nog wel eens hebben.
Solidair
Pensioenen waren nooit rotsvast, en zijn dat straks ook niet meer op papier. Maar ik ben heel blij dat tegelijkertijd wél de solidariteit in ons pensioenstelsel voor een belangrijk deel overeind blijft. Ook dat is goed nieuws. We blijven ons pensioen samen regelen, en we vormen ook samen een reserve voor slechte tijden. Zo voorkomen we dat de ene generatie veel slechter af is dan de andere, als je de pech hebt dat de economie een beetje tegenzit wanneer je met pensioen gaat. Dat risico blijven we dus samen delen.
Kans op verlaging een stuk kleiner
Er is nog meer goed nieuws: de minister belooft ook het komende jaar een verlaging van pensioenen zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doet hij door een beroep te doen op “uitzonderlijke economische omstandigheden”, een uitzondering die in de wet is vastgelegd om pensioenverlagingen in barre tijden uit te kunnen stellen. Als er ooit een moment is geweest om een beroep te doen op die uitzonderlijke omstandigheden, dan is het nu. Begrijpelijk dus dat de minister dat doet. Het betekent dat de kans dat wij in 2021 de pensioenen moeten verlagen, een stuk kleiner is geworden.
Wordt vervolgd!
Peter Borgdorff
Directeur PFZW