Even zijn we radeloos: wat is de HIMSS toch een overweldigend beurscongres. Slimme apps, data-analytics, artifical intelligence en platformen vliegen ons om de oren. Toch vinden we tijdens de eerste beursdag het begin van een antwoord op de vraag: het epd van de toekomst, is dat eigenlijk wel een epd?
Een interessant bedrijf dat ons op dit spoor zet, is Health Catalyst dat vanwege slimme data-analyses tijdens de HIMSS is uitgeroepen tot ‘Best in KLAS’ (geen typefout). Door data uit talrijke epd’s, financiële bronnen, logistieke informatie van ziekenhuizen en PROMS (Patient Reported Outcome Measures) te halen en deze te combineren met slimme algoritmen en analysetechnieken, kunnen zij uiterst nauwkeurige vergelijkingen maken.
Voorspelling
Zo kan een oogziekenhuis terugzien hoe goed het scoort ten opzichte andere oogziekenhuizen in een regio of in de VS. En zelfs hoe de verschillen per oogarts zijn. Health Catalyst doet dat breed: van vergelijkingen op kosten, effectiviteit van behandelingen, heropnames tot zelfs sterftecijfers bij operaties of behandelingen.
En het gaat verder. Middels machine learning kan Health Catalyst aangeven op welke domeinen een bepaald ziekenhuis of arts het beste kan werken aan verbeteringen en welke verbeteringen haalbaar zijn. Door data slim te combineren en op een nieuwe wijze te presenteren, biedt het systeem voorspellende inzichten.
Patiënt
De vergelijking van informatie is waanzinnig relevant. Allereerst voor het ziekenhuis, want dat krijgt gericht advies over waar het beter presteert dan andere en waar slechter. Ook de verzekeraar die de zorg inkoopt en kan vergelijken op basis van (kosten)effectiviteit, heeft er veel aan. Tenslotte heeft natuurlijk ook de patiënt er baat bij.
Daar begint de schoen te wringen. Als auteurs van dit blog kregen we een stevige ethische discussie: de data komen via een abonnement wel beschikbaar voor zorgaanbieders en andere informatieleveranciers, maar niet voor de patiënt. Natuurlijk is het geweldig dat deze inzichten er zijn… Maar is het niet raar dat de patiënt die de data in feite ‘geeft’, geen toegang heeft tot deze informatie? Zelf zouden we bij de keuze voor het ondergaan van een risicovolle behandeling bijvoorbeeld graag willen weten welke dokter het laagste sterftecijfer heeft.
Merk-verslaving
Met deze informatie in ons hoofd hebben we verder gezocht. Hebben Amerikaanse patiënten eigenlijk wel toegang tot hun eigen gegevens? En kunnen ze met hun eigen data slimme dingen doen? Op de beurs wordt al snel duidelijk dat ook in de VS uitwisseling van data tussen systemen een probleem is. Er zijn wel mogelijkheden, maar de meeste systemen zijn toch echt nog gescheiden van elkaar en van data van buiten.
De Nederlandse wens om systemen echt ‘open te maken’ – waarop secretaris-generaal Erik Gerritsen van VWS hamert tijdens de HIMSS – is in de VS niet echt ingelost. Er zijn wel in toenemende mate epd-leveranciers die hun systemen open laten communiceren met apparatuur of apps van buiten. Dit verloopt echter altijd binnen de controle van de epd-leverancier, oftewel in hun portaal en liefst met hun label, merk en logo erop. Een van de mensen die we spraken zei: “Everybody here is addicted to branding.” Iedereen is verslaafd aan het eigen merk.
Deze merk-verslaving staat innovatie en integratie van diverse mogelijkheden in de weg. Ga maar na. Stel, in uw ziekenhuis, thuiszorgorganisatie of gehandicaptenzorginstelling is een arts, verpleegkundige of misschien een groep patiënten met een goed idee. Zij willen zelf een applicatie maken en deze beschikbaar stellen aan hùn patiënten. Nu kan dat nog niet zonder dat de epd-leverancier daar zijn ‘zegen’ aan geeft en er vervolgens het eigen merkstempel op drukt.
Vertrouwen
Het toverwoord is vertrouwen. Immers, wat doet degene die jij jouw data toevertrouwt ermee? Hoe is geborgd dat de inzichten die uit die data ontstaan door kunstmatige intelligentie niet tegen je gebruikt kunnen worden? In onze ogen is er maar één oplossing, namelijk de patiënt er de controle over te geven zodat deze kan inzien wie zijn data heeft geraadpleegd en eventueel autorisaties kan intrekken.
Toekomst epd is geen epd
Het inzicht dat ineens doorbrak op de beursvloer: de toekomst van het epd is helemaal geen epd. Epd-leveranciers gaan er wel voor zorgen dat onze data veilig zijn opgeslagen en gebruikt kunnen worden.
De user interface kan worden gemaakt door talloze bedrijfjes, voor specifieke settings. Bijvoorbeeld voor analyse-tools zoals Health Catalyst. Of voor een geweldige gebruikerservaring voor een oncoloog, cardioloog of longarts, ieder met zijn eigen wensen. Natuurlijk ook voor de patiënt, door slimme, gebruikersvriendelijke apps.
Zo zal ICT niet meer gefragmenteerd zijn, maar echt een ecoysteem worden en geen ego-systeem blijven, om Lucien Engelen (directeur REshape Center Radboudumc) te citeren op een heel raak punt. Nederland kan daarin het voortouw nemen.
Ruud Koolen, uitgever Skipr en Zorgvisie, en Daan Dohmen, CEO FocusCura.
Skipr Himss Highlights
De Himss 2017 in Orlando is de grootste beurs op het gebied van ICT en zorg in de wereld. Software-ontwikkelaars en ingenieurs van grote en kleinere bedrijven toen er hun nieuwste ontwikkelingen. Skipr doet verslag vanuit Orlando waar 1200 bedrijven en 45.000 bezoekers vijf dagen lang blikken in de nabije toekomst werpen.
Philip van de Poel levert nieuwsberichten, achtergronden en context.
Ruud Koolen en Daan Dohmen proberen in blogs en vlogs de zin van de onzin te scheiden. Dit in navolging van hun blogs tijdens Futuremed en bezoeken aan Silicon Valley in 2013, 2014 en 2015.
Wellicht bent u nieuwsgierig naar de lessen van de HIMSS 2017, maar bent u niet in de gelegenheid om af te reizen naar Orlando. Geen nood: dan komt u op 10 maart naar de Skipr HIMSS Highlights in Houten. Samen met bestuurders en IT-experts die de Himss hebben bezocht, vertaalt Skipr de HIMSS-lessen naar de Nederlandse context. Komt u ook?