Je kunt geen krant openslaan, radio aanzetten of congres bezoeken, waar het niet gaat over de exponentiële ontwikkeling van technologie. Dat geldt zeker ook in de gezondheidszorg.
Op het jaarlijkse Exponential Medicine congres in San Diego, waar wij nu zijn, gaan ze nog een stap verder. In drie dagen word je helemaal bijgespijkerd over de laatste ontwikkelingen en nieuwe devices in de gezondheidszorg. De technologie in de gezondheidszorg ontwikkelt zich zo snel dat je er wakker van ligt… Of zou het toch de jetlag zijn? Wat betekent dit allemaal voor onze patiënten, voor ons beroep, voor onszelf en voor de toekomst van onze kinderen? Hoe gaan we die exponentiële ontwikkelingen merken?
We denken dat vooral het ‘zelf monitoren’ een enorme vlucht gaat nemen. Allerlei bepalingen waar nu nog een stethoscoop, naald, spiegel, sonde, reageerbuis of laboratorium voor nodig is, doen een keur aan devices in de toekomst voor ons. Je hebt dan geen momentopname meer maar een continue meting van gezondheidsgegevens. Die enorme hoeveelheid gegevens moet je wel kunnen verwerken. Software en computers die al die gezondheidsdata kunnen verwerken en interpreteren zoals IBM’s Doctor Watson zijn in de maak.
Menselijke keuzen
Zorgverleners zijn nodig voor het goede gesprek en helpen beslissen welke behandeling geschikt is voor de patiënt. Een computer kan beter vertellen wat mogelijk is. Een dokter, die zelf voor de vierde keer supergeavanceerd maar tevergeefs aan een levertumor zou worden behandeld, maakte op dit congres indrukwekkend duidelijk hoe ingewikkeld de menselijke keuzes daarbij zijn. Meer tijd voor het goede gesprek met de patiënt; als dat nu eens hoort bij deze digitale exponentiele ontwikkeling…
Voor ons is één ding heel duidelijk. De nieuwe digitale technieken, maken zowel vroegtijdig herkennen, beter diagnostiseren, als beter opereren mogelijk. Techniek zal echter nooit het intermenselijke sociale contact inhalen en vervangen. Als patiënten en zorgverleners door het omarmen van technologie meer ruimte krijgen voor het goede gesprek, waarvoor nu vaak geen ruimte is, dan is dat misschien nog het mooiste effect van Exponential Medicine.
Rob Barnasconi
Tandarts, partner VvAA, hoofd afdeling tandheelkunde RadboudUMC
Mr. Alexander Tolmeijer
Tandarts, partner Dentiva