Wat GGZ Nederland betreft gaan we krachtig door met ROM en zorgen we voor een zodanige doorontwikkeling dat het instrument voor iedereen waarde heeft.
Alles van waarde is weerloos, luidt een veel geciteerde dichtregel van Lucebert. Een mooie regel, die zoveel wil zeggen als dat wat er in het leven écht op aankomt kwetsbaar is, soms zelfs het leven zelf. Mij schiet deze zin regelmatig te binnen tijdens kennismakingsbezoeken die ik als directeur van GGZ Nederland breng aan ggz-organisaties.
Ik spreek bevlogen bestuurders, gepassioneerde behandelaars en sterke patiënten. Maar de zorg, zeker in de ggz, is ook altijd een antwoord op kwetsbaarheid en verlangen. En dan komt het erop aan bepaalde waarden hoog te houden: de waarde van het leven, waardevolle zorg, en ook de waarde van zorg.
Een patiënt heeft recht op de beste behandelaar die hij zich kan wensen, en moet ervan op aan kunnen dat de behandeling die hij krijgt voldoet aan de richtlijnen en de meest recente inzichten daarover. En als het gaat om de waarde van de zorg heeft de ggz de verantwoordelijkheid om te laten zien wat er gebeurt met het geld dat de samenleving uittrekt voor geestelijke gezondheidszorg. De sector is hier ver mee, al ligt een van de gekozen middelen – ROM – nu onder vuur.
Luisteren
Er is veel te doen om Routine Outcome Monitoring (ROM) in de ggz. Hoewel de aanlevering van gegevens wordt opgeschort, wil GGZ Nederland zich onomwonden achter de doelen stellen die we met ROM-gegevens willen bereiken. In de eerste plaats is ROM bedoeld ter ondersteuning van de individuele behandeling en helpt het in de gesprekken tussen cliënt en zorgverlener. Ook worden de uitkomsten al door veel van onze aanbieders gebruikt om intern van elkaar te leren en de zorg steeds verder te verbeteren.
Tot zover gaat het goed, maar wanneer de gegevens gebruikt worden om de andere doelen die we met ROM nastreven te realiseren, namelijk ondersteuning van het inkoopproces van de verzekeraar en het verschaffen van keuze-informatie voor de patiënt, ontstaat er argwaan. Naar die geluiden moeten we luisteren, maar het antwoord kan en mag niet zijn dat we stoppen met ROM.
Door met ROM
Wat GGZ Nederland betreft gaan we krachtig door met ROM en zorgen we voor een zodanige doorontwikkeling dat het instrument voor iedereen waarde heeft. Het is van belang dat we snel duidelijkheid krijgen over een oplossing voor de privacy-discussie, zodat we op een goede en veilige manier de ROM-data kunnen gebruiken om ervan te leren.
Maar dat is niet voldoende. Naast het oplossen van de privacyaspecten zal onze ambitie ook moeten zijn om vanuit de eigen regie over de data, en vanuit een volwassen relatie met verzekeraars en patiënten, verder te bouwen aan kwaliteit én transparantie van de zorg. Pas dan kunnen we onze doelen rond het inzichtelijk maken van klantervaringen en keuze-informatie, ÉN met betrekking tot inkoopinformatie goed verwezenlijken. Deze beide ambities willen wij van ganser harte waarmaken, maar nogmaals, vanuit onze eigen kracht. Dat betekent dat ook de bestuurlijke inrichting van SBG opnieuw moet worden bekeken.
Eindverantwoordelijk
Leden van GGZ Nederland zijn als bestuurders eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg die in hun organisaties geboden wordt. Van hen mag en moet het bestuurlijke leiderschap worden verwacht om ROM in de organisaties te implementeren en professionals in staat te stellen ermee te werken. Als we dat vanuit de goede bestuurlijke verhoudingen met elkaar organiseren en hierin samen optrekken met professionals, kunnen we snel grote sprongen vooruit maken in de verdere ontwikkeling van de kwaliteit en transparantie van de ggz. Dat zijn we aan onszelf en aan de samenleving verplicht.
Er is veel om trots op te zijn! Openheid en transparantie horen bij de waarden en ordening van deze prachtige sector waar voor en door mensen hard gewerkt wordt. Laten we die waarde koesteren, zodat patiënten niet met lege handen komen te staan.
Directeur GGZ Nederland