Het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB) is in 2015 opgericht in alle ziekenhuizen waar vrijgevestigde medisch specialisten werken. Wat gaat er in 2016 mee gebeuren?
Een jaar geleden reed de trein van consultants en advocaten en belastingadviseurs zijn rondjes door vrijgevestigd medisch Nederland. Overal moest er bekeken worden hoe je dat MSB nu toch in elkaar zet (ja ja, dat wiel is echt vele malen uitgevonden) en nu zijn we een jaartje verder.
Bottom line is het MSB noodzakelijk geworden omdat de fiscus vond dat de vrij gevestigd medisch specialist geen ondernemer was en dus geen recht had op ondernemersvoordelen als hij niet investeerde en als hij geen personeel heeft en indien hij slechts één werkgever heeft. Met andere woorden: voor ondernemersaftrek moet je ondernemen.
De tweede reden van het oprichten van zo’n MSB was dat de directie van het ziekenhuis nog maar met 1 partij zaken wilde doen in plaats van al die verschillende maatschappen.
Daarnaast hoopte de minister misschien dat hierdoor meer specialisten in loondienst zouden gaan.
En waar staan we nu? Was het nu allemaal wel nodig?
Twee identiteiten
Uitspraken van de fiscus over Hoorn en andere maatschappen die gewoon mochten blijven zoals ze waren lijken het beeld van de onmisbaarheid van de constructie te ontkrachten. Ook de bank twijfelt: “Er zijn binnen de muren van het ziekenhuis twee identiteiten ontstaan, waarvan niet op voorhand zeker is dat er eenheid is over visie en strategie”.
Wat is er nu dan allemaal in dat MSB geregeld? Wordt er door het MSB geïnvesteerd in nieuwe apparatuur of in de ICT van het ziekenhuis (de zogenaamde integrale benadering) of vindt het MSB dat dat soort zaken nog steeds alleen maar bij het ziekenhuis thuishoren? En hoe neemt het MSB zijn verantwoordelijkheid betreffende bijvoorbeeld kwaliteit en veiligheid? Hebben zij zich al onderdelen van het kwaliteitsreglement toegeëigend? En alle andere verantwoordelijkheden die bij zo’n bedrijf horen zoals jaarplanning, verslaglegging en verantwoording, HR, functioneringsgesprekken (bestaan die eigenlijk met dokters?).
En hoe zit het met dysfunctioneringsgesprekken? Hoort de kwaliteitscommissie nu bij de Vereniging Medische Staf (die sinds de oprichting van het MSB beduidend minder in de melk heeft te brokkelen) of bij het MSB (waar dan weer niet de gehele staf lid van is)? En is er ook toezicht op het MSB? Of een mogelijkheid om te sparren? En last but not least: zorgt de invoering van het MSB voor een verwijdering tussen vrijgevestigde specialisten en specialisten in loondienst?
Slagvaardigheid
Vindt het MSB en de directie nu dat de slagvaardigheid is toegenomen? Komen we nog wel aan de dingen toe die er toe doen om de zorg te verbeteren? De vorm is wel afgeleverd door die trein. Hoe zit het met de inhoud? Daar wordt veel over geschreven door allerlei mensen (waaronder ik). En ik lees maar weinig wat het MSB er zelf van vindt.
Daarom de vraag aan de MSB’s in den lande: hoe is het ermee? Hoe is het in 2015 gegaan en wat gaat er in 2016 gebeuren? (Ik hoop stiekem op wat meer transparantie)
Joost de Bie
Kinderarts bij Zuwe Hofpoort Ziekenhuis
—
In de laatste dagen van 2015 kijken verschillende trouwe Skipr-bloggers terug op het afgelopen jaar en vooruit naar de gebeurtenissen in 2016. Vandaag: Michel Rudolphie, algemeen directeur van KWF Kankerbestrijding en Joost de Bie, Kinderarts in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis.