Op maandag 23 januari zond ouderenomroep Omroep MAX het Nationaal Zorgdebat uit. Ik dook de social-media-data in om te kijken op welke manier Nederlanders tegen het huidige stelsel kijken in aanloop naar de verkiezingen: “Er moet iets veranderen!”
Emoties
Op basis van een analyse van reputatie analyse bureau Buzzcapture blijkt dat de emotie hoog zit en Nederland een grote verandering vanuit politiek Den Haag verwacht. Dat stellen Nederlanders op social media naar aanleiding van het Nationaal Zorgdebat.
“Hoewel debat? Het leek eerder een praatgroep van lotgenoten. Het Depressiegala verbleekte erbij qua misère.”, zo schrijft het Parool. Is er ruimte voor positiviteit in het debat binnen de Nederlandse zorgsector en op welke manier reageren Nederlander online op de ontwikkelingen in de zorgsector naar aanleiding van het debat dat uitgezonden werd op televisie?
Het televisieprogramma werd in aanloop van de verkiezingen veel bekeken. Tegelijkertijd werd het debat grof bekritiseerd op social media, maar ook nieuwssites en blogs schreven negatieve recensies. Op de avond zelf zien we een grote piek in het aantal berichten over het thema ‘zorg’.
Negatief sentiment
Kenmerkend voor het debat is niet alleen het negatieve sentiment in de uitzending zelf, maar ook de reacties op de uitzending op social media. Dit zijn de vier belangrijkste topics die spelen onder Nederlanders op basis van online data:
Winsten in de zorg
“De winsten die er gemaakt worden op zorg zijn schandalig”, stellen veel Nederlanders. Zo zou er vooral door de toplaag in de zorg (te) veel verdiend worden, zo stellen Nederlanders. Daarnaast zou er veel geld verloren gaan aan de hiërarchische structuur in veel zorginstellingen. Er wordt gesteld dat het “altijd maar over geld, bezuinigingen en bestuur gaat”, maar dat we langzaam het ‘human’ aspect verliezen. De reden hiervoor is dat het geld verkeerd besteed wordt en er te veel wordt verdiend aan zorg, aldus de reacties op social media.
Ouderenzorg:
Het debat heet officieel het ‘Nationaal Zorgdebat’, maar gaat volgens veel kijkers helemaal niet over zorg in het algemeen, maar te veel over ouderen. Ouderen zouden namelijk de dupe worden van de hoge kosten in de zorg. Sterker nog: ouderen zouden zelfs weggezet worden als ‘kostenpost’, zo wordt gesteld op Twitter.
Schulden door zorgkosten:
Doordat ouderen hun zorg niet kunnen betalen binnen het huidige zorgstelsel, zouden zij (bijna 14.000 chronisch zieken) moeite hebben hun hoofd boven water te houden. Het nieuws wordt overgenomen op grote nieuwssites als NU.nl. Er wordt met een boze vinger gewezen naar Politiek Den Haag.
De rol van zorgverzekeraars:
Niet alleen ouderen en betrokkenen spreken zich uit met betrekking tot zorgverzekeraars, ook de politiek laat van zich horen op Twitter. Zo stelt Michel van Elck (raadslid van Leefbaar Rotterdam) in een tweet: “De zorg betaalbaar houden, aldus Wim v/d Meeren van CZ Zorgverzekeraar. Zelf salaris van 431.000 euro! #zorgdebat.”
Conclusies
In aanloop naar de verkiezingen gaat zorg waarschijnlijk nog meer dan voorheen een belangrijk thema worden. De uitingen van mensen op social media zijn extreem zwaar beladen met emoties.
Kortom: Zorg verdient meer aandacht en er moet iets veranderen, zo stelt Nederland naar aanleiding van het Nationaal Zorgdebat. Echte oplossingen worden niet gegeven en men hoopt dit terug te vinden in politiek Den Haag. De steeds groter wordende groep ouderen voelt zich teleurgesteld in het huidige stelsel en zal er tijdens de verkiezingen alles aan doen om hierin een ommekeer te afdwingen.
Hoofd Content bij reputatie-analysebureau BuzzCapture