Er is niets belangrijker dat mijn gezondheid. Waarom zijn er dan maar weinig mogelijkheden om eenvoudig mijn eigen gezondheid te beheren en controleren? Er komt een technologische revolutie in de gezondheidszorg en dit zijn een aantal van mijn gedachten.
Technologie in de gezondheidszorg!
Mens en technologie zijn om goede redenen steeds meer met elkaar verweven. Technologische oplossingen bieden ons gemak en ik geloof dat nieuwe technologieën met meer invloed ons gedrag gaan vormen en nog meer impact zullen hebben op onze realiteit.
Wanneer technologieën worden gebruikt, spelen ze doorgaans geen rol als technologische ‘objecten’ in interactie met menselijke ‘subjecten’; ze zijn eerder “bemiddelaars” van de relatie tussen gebruikers en hun omgeving[1].
Patiënt vs consument
Veel markten zijn gebouwd naar de vraag van de consument. Dat principe is leidend voor de meeste bedrijven in o.a. de media & entertainment industrie en de reisindustrie. En wat al deze bedrijven gemeen hebben, is dat ze technologische innovatie bemiddelen naar de behoeften en wensen van de consument.
In de zorg is dat heel anders; de centrale aandacht is traditioneel gericht op artsen. Best vreemd als de meeste professionals die in deze sector werken daar heel bewust werken om de patiënt van dienst te zijn. Moeten we ons dan niet op de patiënt concentreren?
Oh… en trouwens: die patiënt is een normaal mens, net als jij en ik. Deze ‘patiënt’ is dus eigenlijk een heel normale consument met consumentenbehoeften en -verwachtingen zoals 24/7 gemakkelijke toegang, flexibiliteit, goede service en persoonlijk advies. Als iemand in staat is zijn bankrekening via een app te beheren en online een wereldreis te boeken, zal diegene ook perfect in staat zijn om (een deel van) zijn gezondheid digitaal te beheren.
Zorg op basis van een klantreis
De gezondheidszorg en de bijbehorende diagnostiek blijven traditioneel achter in vergelijking met andere industrieën op het gebied van klantervaring. Maar daar komt gelukkig verandering in. Laten we nieuwe trends en handige technieken omarmen in plaats van ons erdoor te laten afschrikken.
Om mooi te beginnen: breng mijn huisarts naar mijn telefoon voor elk gemakkelijk op te lossen gezondheidsprobleem, alsjeblieft. Ik zou niet naar mijn dokter in hun fysieke gebouw moeten gaan voor die hoest of hoofdpijn als online consultatie ook mogelijk is.
Om nog leuker door te gaan: breidt de diagnostische ervaring uit naar mijn huis. Wanneer gebruiksvriendelijke technologieën worden toegepast, kunnen veel mensen bijvoorbeeld hun bloedbuisje zelf verzamelen. Diagnostiek ligt aan de basis van de behandeling voor de meest voorkomende gezondheidsklachten.
Om het helemaal te gek te maken: sta mij toe mijn genoom te ontgrendelen, zodat ik weet waar de zwakke plekken in mijn gezondheid zitten. En sta mij toe deze gegevens alleen op mijn telefoon op te slaan waar ik deze alleen met mijn toestemming kan delen.
‘Kom maar door, sluit mijn hersenen aan op een computer’
Om helemaal naar onbekend terrein te gaan: sluit mijn hersenen maar aan op een computer… Ehm, laat me dit nader toelichten, want dat klinkt misschien nogal vreemd, zelfs voor mijn oren. In de nabije toekomst zal het verbinden van het menselijk brein met kunstmatige hersenstructuren helpen bij het oplossen van hersenaandoeningen en verwondingen. Van depressie en angst tot geheugenverlies of dementie en zelfs verlamming. Het kan zelfs helpen bij het genezen van ruggenmergletsels. Als we over dergelijke technologie gaan beschikken, waarom zouden we die dan niet gebruiken? Uiteraard met voorzichtigheid en weloverwogen onderzoek.
Dit zijn allemaal bizarre ideeën gebaseerd van hoe ik de toekomst van de gezondheidszorg zie. Technologie zal een revolutie teweegbrengen in de gezondheidszorg. Telkens wanneer we digitaliseren en de technologische toekomst van de gezondheidszorg omarmen, kunnen we met elkaar veel realiseren! Met behulp van deze blog heb ik je een kleine hint gegeven in onze sprankelende toekomst.
Vandaag is het vandaag en morgen zal ik mijn gezondheid zelf beheren.
Vincent Molenaar
Junior projectmanager Digital Innovation Team @ Unilabs