Artrose is een buitengewoon vervelende gewrichtsaandoening. De kwaliteit van je kraakbeen neemt af, je hebt last van ontstekingen en het bot bij het gewricht verandert. Stijfheid en moeite met bewegen zijn het gevolg. En pijn, soms veel pijn. Ik heb het bij mijn eigen moeder zien gebeuren, die er uiteindelijk door in een rolstoel belandde.
Patiënt belast
De behandeling van artrose is niet altijd eenvoudig, weet ik dus uit eigen ervaring. In bepaalde gevallen gebeurt er daarom niets, of zoeken artsen hun toevlucht tot opereren. Voor beide uitkomsten kunnen goede redenen zijn, maar ze hebben een aantal problematische consequenties. Ze belasten de patiënt en leiden tot hoge maatschappelijke kosten.
Advies Zorginstituut
En dat terwijl er al jaren een relatief eenvoudige oplossing is voor een groot aantal klachten. Twaalf behandelingen (en soms zelfs minder) door of onder toezicht van een fysiotherapeut. Het effect is zo gunstig dat het Zorginstituut de toenmalige minister van VWS Edith Schippers al in 2015 adviseerde om deze behandeling op te nemen in het basispakket.
Gelukkig is dit advies overgenomen, want een dergelijke substitutie van zorg past naadloos in het programma Juiste zorg op de juiste plek. En het ministerie van VWS beschouwt dit nog altijd, ook lang na Schippers’ vertrek, als een van de grootste kansen om de explosieve stijging van de zorgkosten in de hand te houden.
Zorgkosten
Dat dit hard nodig is, staat buiten kijf. Per Nederlander geven we meer dan 5500 euro per jaar uit aan zorg, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Drie keer zoveel als twintig jaar geleden. Na Duitsland het hoogste van Europa. De zorgkosten van een gezin van vier lopen op tot 22.000 euro per jaar. Het is echt geen hogere wiskunde om te zien dat dit niet zo kan doorgaan. Fysiotherapie kan een flinke bijdrage leveren aan lagere zorgkosten, zo blijkt uit het voorbeeld van de artrose. Adviesbureau Ecorys berekende dat je met die twaalf behandelingen tussen de 5 en 12 miljoen per jaar bespaart.
Inzetbaarheid
En dat is nog maar een deel van het verhaal. Bij uiteenlopende ziektes en aandoeningen als COPD, hersenbloedingen en Parkinson leidt fysiotherapie tot tientallen miljoen euro’s minder zorgkosten per jaar. En dan hebben we het nog niet eens over kwaliteit van leven voor de patiënten, en de gunstige gevolgen voor de inzetbaarheid van mensen in deze krappe arbeidsmarkt.
Fysiotherapie leidt, kortom, tot betere zorg tegen lagere kosten. Ernst Kuipers, de huidige minister van VWS, weet dat vermoedelijk allang. Maar toch kan het geen kwaad hem en zijn ambtenaren er nog eens op te wijzen.
Guido van Woerkom, voorzitter KNGF