Er is een aantal redenen waarom de basispremie volgend jaar niet omhoog hoeft te gaan. Huisartsen en medisch specialisten kiezen meer en meer voor generieke geneesmiddelen in plaats van duurdere spécialités wanneer verantwoord en mogelijk. Van een groot aantal dure spécialités verloopt dit jaar het patent, zodat het mogelijk wordt om te kiezen tussen verschillende generieke middelen wanneer noodzakelijk en zinvol.
Ook lijkt het er op dat zorgverzekeraars in vergelijking met voorgaande jaren gunstiger contracten met zorgaanbieders kunnen afsluiten door verbetering van doelmatigheid en effectiviteit van de zorg. Stuk voor stuk ontwikkelingen die bijdragen aan een beheersing van de kostenstijging in de zorg.
Lasten burgers nemen toe
Niettemin nemen de lasten voor de burger het komend jaar toe, althans voor degenen die zorg nodig hebben. Want op basis van het Lenteakkoord wordt het eigen risico volgend jaar met 130 euro verhoogd. De vraag is of dat eerlijk is.
Gelijkblijvend eigen risico
Kern van ons zorgstelsel is solidariteit met degenen die vandaag zorg nodig hebben voor wat de ander morgen ook kan overkomen. In het huidige stelsel wordt daartoe een nominale premie gehanteerd. Eén van de partijen die betrokken is bij de formatiebesprekingen heeft voorkeur voor een meer inkomensafhankelijke premie. Maar dat doet aan het principe van solidariteit niets af. De sterkste schouders moeten immers de zwaarste lasten kunnen dragen, zeker in tijden dat het economisch wat minder gaat. Daarin past een verhoging van de premie bij een gelijkblijvend eigen risico beter dan de weg die nu gevolgd wordt.
Stijgende winsten zorgverzekeraars
Tijdens de relatiebijeenkomst van Zorgverzekeraars Nederland deze week merkte voorzitter Rouvoet op dat het niet aan zijn koepelorganisatie is om een actieve rol te spelen in de premievaststelling van individuele zorgverzekeraars. Dat is correct. Elke zorgverzekeraars heeft een eigen verantwoordelijkheid voor het op orde houden van het eigen huishoudboekje. Maar wanneer blijkt dat door de hiervoor geschetste ontwikkelingen de winsten van zorgverzekeraars toenemen, dan denk ik dat van de koepelorganisatie verwacht mag worden dat die met haar leden en de overheid bespreekt hoe de voordelen daarvan in de hoogte van de premie en het eigen risico kunnen worden vertaald. Door het verlagen van het eigen risico profiteren vooral zieken van verlaging van de prijzen van geneesmiddelen en toegenomen kosteneffectiviteit van verleende zorg. En dat is terecht, want zij zijn het ook die die zorg het meest nodig hebben. Zoals gezonden morgen.
Arie C Nieuwenhuijzen Kruseman
voorzitter KNMG-federatie