De huisartsenzorg laat concrete voorbeelden zien van wat passende zorg oplevert.
Taal- en cultuurbarrières uit de weg
Kent u bijvoorbeeld AlloMedics (LINK naar AlloMedics)? Gestart door een gedreven huisarts, omdat goede (huisartsen)zorg verlenen lastig is als je elkaar niet begrijpt door taal -of cultuurbarrières. Vragen en onzekerheden komen lang niet altijd aan de oppervlakte, met mogelijke frustraties voor zowel huisarts als patiënt als gevolg. AlloMedics organiseert daarom beeldbelgesprekken met een huisarts in de eigen taal van de patiënt, als aanvulling op het gesprek in de spreekkamer van de eigen huisarts. Door in de eigen taal met patiënten te spreken, wordt de zorg efficiënter en doelgerichter. Zo kunnen onnodige zorgkosten en overbodige verwijzingen naar de tweedelijn voorkomen worden. Ik vind het moeilijk te bevatten dat deze zorg nu on hold staat vanwege het ontbreken van passende bekostiging. Ik heb hier deze week nog aandacht voor gevraagd bij de NZa.
Korte lijnen tussen sociaal werk en huisarts
Of kent u Waar is Wally? (LINK naar Waar is Wally? – HCDO) dat een vaste sociaal werker (Wally) aan een huisartsenpraktijk koppelt om de samenwerking zó te organiseren dat de juiste zorg op de juiste plek wordt gegeven. Een heel korte lijn tussen huisarts en sociaal werkers zorgt voor betere afstemming van een medische en een psychosociale aanpak van klachten en voor minder (onnodige) medische kosten bij niet-medische hulpvragen. De pilot is zeer succesvol geweest, toch heeft deze in slechts 1 regio een vervolg gekregen.
Betekenisvolle ouderenzorg
Nog zo’n voorbeeld is de samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde in de eerstelijn, via MESO-zorg (LINK naar mesozorg.nl), waardoor ouderen met complexe problemen veilig en prettiger langer thuis kunnen blijven wonen. De huisarts kan een oudere met ingewikkelde problemen naar MESO verwijzen. Het team van MESO-zorg (met een specialist ouderengeneeskunde) komt voor onderzoek en behandeling aan huis en maakt samen met de oudere een zorgplan. Na ongeveer zes maanden, bij bereiken van een nieuw evenwicht, sluit het MESO-team af. Pilots in Rotterdam, Tiel en Zoetermeer boekten mooie resultaten; deze manier van werken leidt tot betekenisvolle ouderenzorg.
Tastbaar resultaat
Geweldige voorbeelden met tastbaar resultaat, dat bent u vast met me eens. Wat nu zo ontzettend zonde is, is dat deze allen nog geen structureel karakter hebben gekregen. Concrete en effectieve innovaties die de zorg aantoonbaar verbeteren en versterken, blijven helaas hangen in de pilot fase of dreigen zelfs te verdwijnen. AlloMedics heeft ondanks veel lofuitingen bijvoorbeeld nog steeds geen tarief gekregen van de NZa, waarmee verzekeraars deze passende zorg desgewenst een plek in het zorgaanbod kunnen geven. AlloMedics komt zo niet verder dan de pilot-fase en dreigt daardoor te moeten stoppen. Waar is Wally? en MESO-zorg hebben het ondanks hun succes tot nu toe nog niet verder gebracht dan hun eigen regio, omdat een structurele plek in systeem of financiering ontbreken. En zo kan ik nog meer voorbeelden noemen.
Pilots zijn er om te ontdekken of een innovatie of andere manier van werken effectief en doelmatig is en natuurlijk ook voordelen biedt voor patiënten. Waarom kunnen we niet met elkaar afspreken dat als een pilot aan deze criteria voldoet, dat we zo’n initiatief omarmen en breed uitrollen? Op die manier maken we passende zorg écht concreet. Ik voorspel dat er dan nog veel meer slimme en creatieve innovaties zullen volgen. En die hebben we bijzonder hard nodig om de zorg toegankelijk te houden!
Aard Verdaasdonk
Voorzitter a.i. Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november gaan kandidaat-Kamerleden in Het Grote Zorgdebat met elkaar in debat over hun ideeën voor de toekomst van de zorg.
Wanneer: maandag 13 november
Tijdstip: 19.30 – 21.00 uur
Waar: Beatrix Theater en online
Kosten: geen
Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat en plaatst in de aanloop ervan blogs en artikelen.
Meer informatie over het debat is hier te vinden.