Als Kamerlid krijg ik regelmatig de vraag om op bezoek te komen bij een organisatie of zorginstelling. Zo kan ik met eigen ogen zien hoe het er in de praktijk aan toegaat. Maar de tijd om werkbezoeken af te leggen is schaars.
Aangezien de Tweede Kamer van dinsdag tot en met donderdag vergadert, is er op die dagen nauwelijks ruimte voor externe afspraken. Omdat er dus maar beperkte tijd is, is de vraag welk criterium te hanteren alvorens op werkbezoek te gaan. Mijn afwegingskader is steeds hoe ik als Kamerlid vanuit het perspectief van de patiënt de zorg en het zorgstelsel kan helpen verbeteren.
Algemeen belang
Echter, in de zorg waar jaarlijks zo’n 75 miljard euro omgaat, gaan verbeteringen niet vanzelf. Er zijn veel gevestigde belangen. Bij mogelijke veranderingen vragen mensen en organisaties zich af: “Wat betekent dit voor mij en mijn organisatie?” Een gerechtvaardigde vraag. Maar als Kamerlid is het mijn taak particuliere belangen af te wegen tegen het algemeen belang. Helaas zijn er veel organisaties die niet voorop lopen als het gaat om veranderingen en verbeteringen in de zorg.
Wat ik daarom zoveel mogelijk doe, is op bezoek gaan bij koplopers in de zorg. Mensen en organisaties die de zorg willen verbeteren. Die een visie hebben. Die initiatief nemen. Die hun nek willen uitsteken.
Proeftuin
Zo ben ik het afgelopen zomerreces op bezoek geweest in Alkmaar bij het initiatief “Samen sterker in zorg”, één van de zestien zogeheten proeftuinen die het ministerie van VWS faciliteert. In de regio Alkmaar werken de Huisartsen Organisatie Noord-Kennemerland, Medisch Centrum Alkmaar, Coöperatie VGZ, Zorgbelang Noord-Holland, Starlet Diagnostisch Centrum en GGZ Noord-Holland-Noord samen in een nieuwe netwerkorganisatie. Deze organisatie brengt regie aan in zorgketens waar verschillende zorgverleners in de buurt, in het ziekenhuis of ggz-instelling samen nodig zijn om de zorguitkomsten te verbeteren. Met andere zorgpartners en zorgfinanciers, zoals gemeenten en zorgkantoor, worden nieuwe samenwerkingsmodellen met integrale zorg- en preventieprogramma’s ontwikkeld, getest en geïmplementeerd. Dit moet leiden tot betere gezondheidszorg, hogere patiënttevredenheid en lagere zorgkosten.
Vorig jaar was ik samen met mijn collega Tamara Venrooy op bezoek bij Jan van Bodegom. Hij is een gedreven man die vijf jaar lang heeft gewerkt aan zijn plan om het Alexander Monro Ziekenhuis, het eerste borstkankerziekenhuis van Nederland, te realiseren. Dit jaar gingen de deuren open. Inspirerend.
Kwetsbaar
Eerder schreef ik al eens over het project “Meetbaar Beter” van een aantal cardiologen uit Eindhoven. Met dat project geven zij inzicht in de kwaliteit van zorg. Op deze weet de patiënt waar hij of zij moet zijn voor goede zorg. De cardiologen stelden zich daarmee kwetsbaar op. Uiteindelijk zullen de rest van de beroepsgroep en andere ziekenhuizen niet achter kunnen blijven.
Aan het einde van een werkbezoek vraag ik altijd hoe ik als Kamerlid deze initiatieven kan helpen. Wat zou ik moeten doen of juist moeten laten als Kamerlid? Op deze manier krijg ik inspiratie voor het nieuwe politieke jaar.
Anne Mulder, lid Tweede Kamer VVD