Vlak voor de zomer lanceerden Revalidatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen het Kwaliteitsvenster revalidatie. Daar kunnen patiënten in één oogopslag de kwaliteit bekijken van een revalidatiecentrum of revalidatieafdeling van een ziekenhuis. Ik vroeg toen aan de zorgwoordvoerders in de Tweede Kamer of ze zelf wilden zien hoe het met de kwaliteit van de revalidatie-instellingen is gesteld en wat er in de praktijk terechtkomt van de plannen van de minister als het gaat om transparantie.
Leendert de Lange, lid van de vaste commissie voor VWS namens de VVD, reageerde meteen op de uitnodiging om een revalidatiecentrum te bezoeken. Tussen de Griekenland-debatten door en voor het einde van het reces lukte het om met Leendert de Lange op bezoek te gaan bij het Militair Revalidatie Centrum in Aardenburg. Daar hebben we onder andere gesproken met een revalidant die vertelde dat ze haar keuze voor dit centrum had gebaseerd op informatie uit het Kwaliteitsvenster. Er wordt behoorlijk gekreund en gesteund in het veld als het gaat om de oproep van de minister om meer transparantie in de zorg, maar deze oproep blijkt onmiddellijk te werken voor de patiënt in de praktijk.
Grenzen verleggen
Ondanks de grote druk op de beheersing van de zorgkosten wordt er in de revalidatiesector geïnvesteerd in innovatieve behandelmogelijkheden. Het Militair Revalidatie Centrum beschikt over de CAREN (Computer Assisted Rehabilitation Environment) en de Grail (Gait Realtime Analysis Interactive Lab) en inmiddels biedt ook een aantal andere centra deze laatste mogelijkheid om virtueel te revalideren. Door de virtuele omgeving is de patiënt zich minder bewust van beperkingen en verlegt hij eerder zijn grenzen. Met deze techniek kan het revalidatieproces sneller verlopen. Het was goed om te zien dat een Kamerlid, met de mouwen opgestroopt op de CAREN, zelf kon ervaren hoe het is om de grenzen te verleggen.
De revalidatie-instellingen verzamelen onderzoeksgegevens over de innovatieve behandelingsmethode om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over deze virtuele vorm van revalidatie. De sector wil uitkomsten van behandeling graag laten zien. Daarom tekenen Revalidatie Nederland, de Vereniging van Revalidatie Artsen, CZ en Achmea binnenkort een convenant voor de implementatie van een landelijke databank waarin resultaten van de behandelingen landelijk worden verzameld. Om te laten zien dat er evidence based gewerkt wordt, om de resultaten inhoudelijk te kunnen bespreken met de zorgverzekeraars en om de behandelingen te verbeteren. Het doel is ook om partners in de aangeboden zorg te kunnen zijn. Dit onderwerp bleek net een belangrijk bespreekpunt in de Tweede Kamer.
Zorg verbeteren
Mijn ervaring is keer op keer dat samen op stap in de praktijk met degene die het beleid bedenkt, voorstelt, beoordeelt of bepaalt zijn vruchten afwerpt. Het geeft een (andere) kleur aan de debatten over regeldruk en administratieve lasten en inspireert en motiveert ons om door te gaan met het verbeteren van de zorg. Na afloop twitterde Leendert de Lange: ‘Bijzonder om te zien hoe jullie in teamverband mensen weer perspectief geven; fit for life, kwaliteit en innovatie’.
Wat mij betreft kan het reces van Kamerleden niet lang genoeg zijn als ze die gebruiken om tijd te investeren in het opdoen van ervaringen in de praktijk. Zo worden ze gevoed met goede, inhoudelijke kennis en met ervaringen van patiënten en behandelaren en kunnen ze goed bewapend de debatten in de Kamer weer aan.
Directeur Revalidatie Nederland