‘Gehaast, gejakker, afraffelen, half luisteren, gemakverwijzingen, geen tijd voor koffie en een boterham achter de computer’ waren het gevolg, blijkt uit de column. Toen ze uiteindelijk naar huis ging, had ze ‘een barstende hoofdpijn.’
Uitdijend takenpakket
Dit is niet de bedoeling, daarmee kan iedereen waarschijnlijk instemmen. De patiënten zijn er niet bij gebaat, en de huisarts evenmin. Het loont dus de moeite te onderzoeken wat hier misgaat.
Dat het te maken heeft met drukte in de huisartsenpraktijk, staat vast. Het beroep van huisarts is in de afgelopen jaren intensiever geworden, onder meer door de verschuiving van zorg van de tweede naar de eerste lijn. Danka Stuijver benoemt dit ook in haar column. Het heeft allemaal te maken met een steeds verder uitdijend takenpakket, betoogt ze, en ook dat is waar.
Tot zover geen verschil van mening dus. Maar wat ik bestrijd, is de breed levende suggestie dat deze uitbreiding van het takenpakket onvermijdelijk zou zijn. Zeker, huisartsen krijgen meer taken, maar zijn ze daarvoor ook de aangewezen persoon?
Bewegingsapparaat
Wat mij betreft is het antwoord nee. Fysiotherapeuten kunnen bijvoorbeeld een flink deel van die taken overnemen. Zo’n dertig procent van de klachten waarmee patiënten bij de huisarts komen, heeft namelijk betrekking op het bewegingsapparaat. Heupen, knieën, enkels, noem maar op.
Dit is bij uitstek het werkterrein van de fysiotherapeut, die zich in zijn opleiding en werkzaamheden volledig toelegt op spieren, pezen en gewrichten. Een klacht over bewegen kan daarom door de doktersassistent beter direct naar de fysiotherapeut worden verwezen. Dat scheelt 30 procent aan tijd die de huisarts dan aan zijn eenzame patiënten kan besteden, of aan ieder ander die naast medisch advies behoefte heeft aan een luisterend oor. Dit zou de kwaliteit van de zo belangrijke en onmisbare zorg van de huisarts alleen maar versterken.
Samenwerking
Het nieuwe Integraal Zorgakkoord, die blauwdruk voor de toekomstige zorg in Nederland, pleit voor vergaande samenwerking in de eerste lijn. Die samenwerking kan in elk geval tussen fysiotherapeuten en huisartsen snel van de grond komen. Laten we er dus direct mee beginnen, dan wordt Danka Stuijver, en met haar talloze andere huisartsen, pas echt ontlast.
Guido van Woerkom
Voorzitter KNGF
Schuiringa
De macht van de zorgverzekeraars moet gebroken worden. De zorgverlener dient weer de baas in de zorg re worden. Voer de zorgwet van 2005 weer terugin.
Schuiringa
Beste Guido . Verkoop geen lucht. Er is een groot tekort aan fysiotherapeuten.
Loop eerst een dagje mee met een fysiotherapeut.
Het probleem is de systeemfout door de wet van Borst. Als geparachuteerde Haagse jaknikker zul je waarschijnlijk nooit zeggen dat je politieke broodheren een fout hebben gemaakt.
De oplossing: voer de zorgwet van 2005 weer in.de marktwerking in de zorg is mislukt.
Krijg eerst boven tafel dat de WEF en , WHO en de UN Nederland kapot aan het maken zijn. Ze Nederland uitgegooid worden.
Dat Nedetland alle contracten met deze ondemocratische NGO’s per direct opzegt en dat wij niet meer met the Great Depopulation meedoen. Door de zorg kapot te maken sterven mensen ook.
Probeer eerst het grote plaatje te zien.
P.S. als je denkt dat je het wel zal overleven: mis gedacht.
Zie Stalin en Mao.