‘Voeding verdient prominentere plaats in behandeling’ kopt het decembernummer van Skipr Magazine. En zo is het. Leefstijl als medicijn is de vrijblijvendheid voorbij. Het is serieuze reguliere zorg die voor alle Nederlandse verzekerden toegankelijk en betaalbaar zou moeten zijn.
Steeds meer huisartsen, specialisten en andere zorgprofessionals zetten wetenschappelijk onderbouwd in op voeding, beweging, ontspanning en slaap. Niet alleen om ziekte te voorkomen, maar ook om aandoeningen te verlichten, in remissie te brengen en zelfs te genezen. Ook steeds meer patiënten kiezen voor leefstijl als medicijn.
Vrijblijvendheid voorbij
Natuurlijk, je beslist zelf wat je eet, of je sport en hoe laat je naar bed gaat. Leefstijl is weliswaar een individuele keuze, maar in de gezondheidszorg zijn voeding en andere aspecten van leefstijl de vrijblijvendheid voorbij. Om twee redenen.
Allereerst omdat leefstijlinterventies al jaren eerste keus behandeling zijn bij tal van chronische aandoeningen. In de NHG-standaard Diabetes mellitus type 2 is ‘het nastreven van een betere leefstijl’ bijvoorbeeld de basis van de behandeling. Daarnaast omdat een toenemende stroom wetenschappelijk onderzoek laat zien dat (innovatieve) leefstijlinterventies in veel gevallen minstens zo goed, zo niet beter werken dan slikken, smeren en spuiten.
Een recente kennissynthese in opdracht van ZonMW concludeert dat voeding een belangrijke rol kan spelen in de behandeling van chronische ziekte. Voeding in plaats van farmacotherapie. Volgens de onderzoekers is de grootste gezondheidswinst te halen bij de behandeling van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en nierziekten.
Voordeeltjes
Leefstijl als medicijn verdient niet alleen, maar heeft ook een steeds prominentere plaats in behandelingen. Het is kwalitatief hoogwaardige zorg waar patiënten beter van worden. En die dus voor elke Nederlander toegankelijk en betaalbaar zou moeten kunnen zijn.
Helaas is dat nog niet altijd het geval. Verzekerden zijn vaak afhankelijk van zorgverzekeraars die het stimuleren via ‘voordeeltjes’. Leefstijlinterventies hebben een plek in de curatieve zorg en winnen wetenschappelijk terrein. Het is daarom tijd voor verbreding en verduurzaming van de verzekerde aanspraken. Leefstijl als medicijn hoort niet in het marketingbudget maar in het basispakket.
Directeur Keer Diabetes2 Om
Tamara de Weijer
Huisarts, voorzitter Vereniging Arts en Voeding
—
Maaike de Vries is donderdag 7 december een van de deelnemers aan het door VGZ georganiseerde debat over Leefstijl als Medicijn. Zij reageert in deze blog alvast op de stelling: “Het is aan zorgverleners om leefstijl als medicijn aan te bieden (of niet). Zorgverzekeraars moeten dat niet stimuleren via voordeeltjes.”