Met een reëel voorstel om een loonkloof te overbruggen. We hebben het zorgvuldig uitgerekend: als ‘Den Haag’ gemiddeld maandelijks 250 euro investeert in elke zorgmedewerker die onze sector rijk is, heeft de gehandicaptenzorg een marktconform loon. Dat lost de gevolgen van de inflatie niet op, maar helpt wel bij de financiële zorgen van medewerkers.
Gapend gat
Een week nadat er een onderhandelingsresultaat was behaald voor een nieuwe CAO Gehandicaptenzorg demonstreerden de vakbonden op 22 maart 2022 op de stoep van het VGN-kantoor. Het was een goede overeenkomst, maar het loon schoot in de ogen van de demonstranten toch tekort. Ze wilden naar Den Haag, omdat er een te groot gat gaapte tussen wat de nieuwe CAO te bieden had en wat de markt aan loonontwikkeling te zien gaf.
Met de kennis van nu
Ik had toen al sympathie voor deze actiebereidheid. We weten nu nog beter dan toen wat de effecten van alle economische ontwikkelingen zijn en hebben nu ook inzicht in de resultaten aan andere onderhandelingstafels. We kunnen nu nog concreter zijn in wat er vanuit Den Haag nodig is om fatsoenlijk te kunnen repareren.
Vooral middengroepen
De rekenmeesters van de VGN hebben becijferd dat er structureel ongeveer een half miljard euro nodig is om voor de gehele gehandicaptenzorg een marktconform loon vast te stellen. De verdeling van deze correctie vraagt nog wat extra inspanning. Vooral de middengroepen – ruim 60 procent van onze medewerkers – moeten er beter van worden. Ook om te voorkomen dat deze medewerkers de branche verlaten of als ZZP-er aan de slag gaan.
Goede start
Als de overheid dit bedrag voor de reparatie beschikbaar stelt, kunnen we een stevige brug slaan over de loonkloof. We staan op het punt om de gesprekken over een tussentijdse loonsverhoging in onze lopende CAO te starten. Tijdens het laatste informele overleg tussen de werkgevers en de vakbonden, vlak voor Pasen, is afgesproken om in de tweede week van mei om de tafel te gaan. Waarbij de VGN-delegatie met een eerste concreet voorstel komt.
Binden en vinden
De huidige CAO loopt op 1 februari 2024 af, maar vanwege de inflatiedruk willen we niet wachten en iets aan de loonontwikkeling van onze medewerkers doen. Ook in deze tijd waarin onze leden financieel onder druk staan. De noodzakelijke reparatie van een half miljard per jaar maakt de weg vrij voor constructieve onderhandelingen met de vakbonden. Waardoor we de vaste medewerkers die we al kennen aan ons blijven binden en de aantrekkingskracht voor nieuwkomers flink laten toenemen.
Zo laten we zien dat we ons willen inspannen om snel een voorschot te nemen op een aangepaste collectieve arbeidsovereenkomst. Waar geen megafoons voor nodig zijn. Al draai ik voor een toelichting graag de A12 op richting Den Haag.
Boris van der Ham
Bestuursvoorzitter Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland