Zorgtransformatie is hard nodig om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Op het moment dat zorgverleners zorg voor patiënten anders willen organiseren en dit niet kunnen declareren, werkt dat opschaling tegen. Bij Zilveren Kruis krijgen we daar wekelijks vragen over van zorgaanbieders die innoveren. Als we een zorgaanbieder niet verder op weg kunnen helpen, bekijken we complexe vragen met een speciaal team en zoeken we in eerste instantie binnen bestaande mogelijkheden.
Experiment
Soms vinden we dan een route binnen de bestaande mogelijkheden. Als dat niet het geval is, vragen we in sommige gevallen een experiment aan bij de NZa via de beleidsregel innovatie voor kleinschalige experimenten. Het doel is dan om samen aan de slag te kunnen met zorginnovatie die de kwaliteit en/of prijs van zorg voor onze verzekerden verbeteren. Zo’n experiment is een tijdrovend proces, maar een mooie route als het huidige systeem geen mogelijkheid biedt. Als de aanvraag compleet is wordt het een ‘overeenkomst’ die de zorgaanbieder en zorgverzekeraar ondertekenen. Die sturen ze naar de NZa, die de overeenkomst goed- of afkeurt.
Flaptekst
Bij goedkeuring volgt publicatie. Iedereen kan dan de omschrijving van het experiment lezen op de website van de NZa. Deze korte omschrijving is vergelijkbaar met de flaptekst van een boek. Je leert deels waar het over gaat, maar voor het echte verhaal moet je het boek zelf lezen. De hierboven genoemde overeenkomst is het boek. Maar deze overeenkomsten zijn nu niet openbaar.
Informatie openbaar
Andere zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen aansluiten bij experimenten. Maar voordat je aansluit wil je, uiteraard, eerst het hele boek gelezen hebben en niet alleen de flaptekst. Dat kan door de volledige overeenkomst op te vragen bij de partij die het experiment heeft aangevraagd. Onnodig extra werk dat wat ons betreft, dat gemakkelijk kan worden voorkomen als we deze informatie standaard openbaar maken.
Door Anouk Baars, Strategisch Adviseur Visie & Innovatie binnen Zilveren Kruis