Wat is keuzevrijheid in de zorg waard als er geen inzage is in kwaliteit en kwaliteitsverschillen tussen zorginstellingen en zorgaanbieders?
Daarom staat in het regeerakkoord dat aanbieders verplicht worden om bij de declaratie ook informatie te geven die nodig is om vast te kunnen stellen dat kwaliteit geleverd is. Hoe gaat het kabinet deze passage uit het Regeerakkoord uitvoeren?
Er is veel gaande rond transparantie van kwaliteit en de ontwikkeling van outcome-indicatoren. Zorgverzekeraar Achmea wil de komende 5 jaar voor 40 procent van de aandoeningen outcome-indicatoren ontwikkelen. David Ikkersheim betoogde onlangs in zijn proefschrift ”The Dutch health system reform: creating value” dat het meten van waarde van zorg lang een theoretisch vergezicht leek, maar dat het door slim gebruiken van Vektis declaratiedata, waar nodig aangevuld met klinische registraties en Patient Reported Outcome Measures (PROMs), mogelijk is voor het merendeel van de diagnosen de waarde ervan te meten.
Er is al heel veel kwaliteitsinformatie beschikbaar want er zijn veel verschillende initiatieven om de uitkomsten van zorg zichtbaar te maken. Denk aan DICA, het project Meetbaar Beter, het DREAM-register van het Reumafonds en aan de database Perinatale Registratie Nederland.
Ontsluiten data
De kunst is deze data per aandoening te ontsluiten in dezelfde taal en op zo’n manier dat de privacy gegarandeerd is. Daarbij is commitment van de beroepsgroepen vereist zodat niemand zich meer aan transparantie kan ontrekken.
Het is zaak dit snel te doen. Op dit moment zijn er veel goede projecten bezig om kwaliteit inzichtelijk te maken. Het gevaar is dat elk project zijn eigen ICT-systeem ontwikkelt . Daardoor worden de kosten hoger worden dan nodig en wordt het lastiger kwaliteitsgegevens in een eenduidige taal op de factuur te krijgen.
Kwaliteitsinformatie op factuur
Daarom heeft mijn fractiegenoot Michiel van Veen de minister afgelopen week in de eerste termijn van het debat over de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg, de WWKGZ, de minister van VWS gevraagd regie te voeren zodat binnen 2 tot 3 jaar op de facturen kwaliteitsinformatie te vinden is. In de laatste week voor het zomerreces zal de minister antwoorden.
Anne Mulder
Tweede Kamerlid VVD