Laten we er daarom allereerst voor zorgen dat álle jonge ouders goed geïnformeerd worden over gebitsverzorging. De jeugdgezondheidszorg kan daar een cruciale rol in spelen, net als in het actief doorverwijzen van alle kinderen naar de tandarts. Pilots in consultatiebureaus laten zien dat het werkt!
Gericht uitbreiden
Daarnaast kun je de aanspraak voor mondzorg in de basisverzekering wel gericht uitbreiden. Ten eerste voor jongvolwassenen tot en met 25 jaar (nu 18). Op hun 18e, als ze dus volledig verantwoordelijk worden geacht te zijn voor hun gebit, kunnen jongeren de gevolgen van het niet goed onderhouden ervan nog onvoldoende overzien. Tegelijkertijd is dat gebit nog volop in ontwikkeling en is preventieve mondzorg extra belangrijk. Deze uitbreiding van de aanspraak hoeft niet duur te zijn: het scheelt de gezondheidszorg op de lange termijn enorm veel geld als je de jeugd cariësvrij weet te houden.
Daarnaast zie je dat ouderen vanaf 75 jaar veel meer gezondheidsproblemen hebben. En als ze dan bijvoorbeeld fysiek of mentaal niet meer in staat zijn om hun gebit adequaat te verzorgen, dan kan dat leiden tot problemen. Zowel in de mond als elders in het lichaam, of andere problemen verslechteren. Ook hier kan opname van mondzorg voor deze kwetsbare groep ouderen in de basisverzekering soelaas bieden.
Ten slotte is het van groot belang dat niemand de tandarts hoeft te mijden bij hoognodige en acute behandelingen. We zien dat dat nu wel gebeurt en daar moet dus een beter vangnet voor komen. Laten we daarom voor een degelijke en heldere regeling op gemeentelijk niveau zorgen voor financieel kwetsbaren, zodat geld geen reden kan zijn om pijn aan je tanden en kiezen niet te laten verhelpen.
Tijdens het Grote Zorgdebat 2023 zullen kandidaat-Kamerleden komen te spreken over investeren in preventie en daarmee het voorkomen van behandelingen. Het is van cruciaal belang om ons zorgstelsel betaalbaar en toegankelijk te houden. Maar, is men bereid nú geld uit te geven aan preventieve maatregelen die pas over 10 jaar resultaten opleveren?
Des te belangrijker om te kiezen voor maatwerk. Zo maken we de mondzorg levensloopbestendig voor iedereen in Nederland.
Hans de Vries
Voorzitter KNMT, beroepsvereniging van tandartsen, mka-chirurgen en orthodontisten
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen hebben branche- en beroepsverenigingen uit de gezondheidszorg weer de handen ineen geslagen om Het Grote Zorgdebat te organiseren. Dit artikel is onderdeel van een serie in de aanloop het debat. Lees hier meer en meld u aan voor Het Grote Zorgdebat.