Mensen met een beperking willen meedoen in de samenleving, maar zijn daar helaas nog nauwelijks zichtbaar. Daarom start vandaag de VGN-campagne Nederland Onbeperkt.
Zorgverleners zijn vaak bescheiden. Zij zetten zich graag in voor een ander en stellen zichzelf zelden op de voorgrond. In de gehandicaptensector spannen begeleiders zich samen met hun cliënten in, om de wensen van die cliënten te realiseren. Ze komen ver, maar doordat de bescheidenheid vaak – terecht of niet – samengaat met voorzichtigheid, is het ook vaak moeilijk om anderen te betrekken bij het realiseren van die wensen. En dat is wel nodig, want die wensen liggen niet alleen op het terrein van goede zorg en ondersteuning. Mensen met een beperking willen meedoen in de samenleving, maar zijn daar helaas nog nauwelijks zichtbaar.
Campagne
Vandaag starten we de campagne Nederland Onbeperkt, die als doel heeft mensen met een beperking beter zichtbaar te maken. We vinden dat meer mensen de kans moeten krijgen hen te leren kennen. Als ze zich voor hen openstellen, komt er misschien meer ruimte voor wat ze nodig hebben om verder te komen. Dat kan iets heel eenvoudigs zijn: vervoer naar school, een aanpassing van een werkplek, of toegang tot social media. Vanuit de Wlz, Wmo, Participatiewet, Jeugdwet of het Passend Onderwijs, is dat helaas niet altijd te regelen. Er is sprake van systeemdwang, waardoor ze van het kastje naar de muur worden gestuurd en niet krijgen wat ze nodig hebben.
In de campagne laten we mensen met een beperking zo veel mogelijk zelf aan het woord, want ze kunnen zelf heel goed aangeven wat ze nodig hebben. We hebben twaalf ambassadeurs gekozen die hun verhalen gaan vertellen. Een meisje met ernstig meervoudige beperkingen is erin geslaagd, regelmatig voetbalwedstijden van VV Katwijk en Feyenoord te bezoeken. Ze zou het leuk vinden als u af en toe eens naast haar komt zitten, in plaats van met een wijde boog om haar heen te lopen.
Knokken
Een jonge vrouw met een verstandelijke beperking leert veel van haar vrijwilligerswerk in een verpleeghuis. Wie helpt haar bij het vinden van een echte baan? Een jongeman kan sinds zijn hersenvliesontsteking niet goed meer lezen en schrijven, maar heeft – door er hard voor te knokken – toch een eigen onderneming opgericht, een online platform. Hij wil daar graag een boek over schrijven, maar zoekt nog een ghostwriter.
Het zijn mensen met beperkingen, maar ook met ambities. Dankzij goede zorg konden zij zich ontwikkelen, maar nu willen ze verder komen in het echte leven. En daar hebben ze u bij nodig. De pay off van de campagne is: ‘Zo ver ben ik gekomen. En ik wil door.’
Directeur VGN