De zorgkosten worden steeds ‘zorg’wekkender. De kosten nemen toe, maar het beschikbare geld (en personeel) kan niet eindeloos groeien. Zorg schaart zich daarom naast de eurocrisis en werkloosheid, als een van de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen. Dat is niet voor niets.
De kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland ligt hoog. Daar hangt een prijskaartje aan. Geld dat wel effectief besteed moet worden. Dat is ook de conclusie die Ab Klink trekt in zijn rapport ‘Kwaliteit als medicijn’. Hij pleit hierin onder andere om onnodige behandelingen te vermijden en te betalen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een uitgangspunt waar ik mij goed in kan vinden en dat ook geldt voor preventie. Want kunnen we niet beter zorgen dat de mensen in eerste instantie niet ziek worden?
Helft ziektegevallen vermijdbaar
Johan Mackenbach, hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg aan het Erasmus MC, stelt dat minstens de helft van de ziektegevallen in ons land is vermijdbaar is. Ziektes als kanker, beroerte en suikerziekte kunnen het gevolg zijn van verkeerde keuzes die we maken. Niet alleen individueel, maar ook als samenleving.
Zet in op preventie en leefstijl
Een goede gezondheid is tenslotte in het belang van onze hele samenleving. Burgers, overheden, GGD’en, zorgaanbieders, verzekeraars en bedrijfsleven. Iedereen zal hieraan zijn steentje moeten bijdragen. Te beginnen op 12 september. Want wat willen wij als kiezer? Willen we dat gemeenten zich sterk maken voor gezonde scholen? Of vinden wij dat gezond leven een verantwoordelijkheid is van de ouders? Willen we dat bedrijven meer moeite moeten doen om gezonde producten te maken? 1% minder alcohol in wijn, 5 suikerklontjes minder in frisdrank of 10% minder zout in brood. Dit relatief kleine percentage op het product, betekent een groot percentage gezondheidswinst! Of moet de overheid zich daar niet mee bemoeien en het aan de consumenten overlaten?
Preventie zaak van iedereen
Ik denk dat de antwoorden te vinden zijn in de combinatie: we moeten als consumenten meer de macht grijpen en gemeenten en rijk moeten duidelijk de regels stellen.
Preventie is een zaak van ons allemaal. We zullen allemaal moeten investeren voor een gezondere samenleving. Een kleine investering die zal leiden tot een structurele kostenbesparing en gezondheidswinst. Kortom, minder uitgaven door meer preventie!
Laurent de Vries, Directeur GGD Nederland
GGD Nederland is een van de partijen die betrokken is bij het Grote Zorgdebat dat op 29 augustus in Nieuwegein wordt gehouden. Kijk voor meer interviews op Skipr webtv.