“Met alle respect, als huisarts heeft u er ook geen verstand van”. Zo reageerde minister Schippers op mijn collega Henk van Gerven in het debat over de vergoeding van de nieuwe antistollingsmiddelen (noac’s). Ongewoon fel was het debat. Maar de belangen zijn dan ook groot…
Van de nieuwe antistollingsmiddelen van Bayer en Boehringer gingen er na de introductie in Amerika in de eerste week 300.000 recepten over de toonbank. Bij een maximale penetratie van de antistollingsmarkt wordt de mondiale jaarlijkse omzet geschat in de orde van 15 miljard. De druk op het ministerie om de nieuwe middelen in het basispakket te krijgen was dan ook groot. En kennelijk is de minister onder die druk bezweken.
Revolutie
De middelen worden gebracht als ‘revolutie’. Ze vereisen geen prikcontroles meer, zoals bij de tot nu toe gebruikte antistollingsmiddelen en waar de trombosediensten hun bestaan aan te danken hebben. Maar wordt hier het patiëntbelang écht gediend?
Vorig jaar werden in Amerika 542 dodelijke bijwerkingen van de nieuwe antistollingsmiddelen gemeld, afgezet tegen 72 dodelijke bijwerkingen bij de traditionele middelen. Sinds de selectieve inzet in Nederland zijn door het Lareb 8 gevallen met dodelijke afloop gemeld bij het middel dabigatran. Wat ook zwaar weegt is dat er géén antigif bestaat als er (ernstige) bijwerkingen optreden, terwijl er wel een antigif is voor de traditionele antistollingsmiddelen.
Kostenbewustzijn
Minister Schippers heeft haar mond vol van ‘kostenbewustzijn’. De patiënt moet voelen wat hij kost. Als de vergoeding van de noac’s dan niet genomen is op grond van veiligheid voor patiënten, dan zal het wel een hele lucratieve kostenbewuste keuze zijn! Fout. De behandeling met traditionele middelen kost 7 cent per dag. De nieuwe antistollingsmiddelen zijn 36 keer duurder, zij kosten 2,55 per dag. De extra kosten in Nederland worden geschat op een één met acht nullen voor een onveiliger geneesmiddel dan al beschikbaar is.
Met alle respect
Een minister van Volksgezondheid dient het belang van patiënten altijd te dienen boven de belangen van de farmaceutische industrie. Dus bij het vergoeding van nieuwe middelen moet de veiligheid voorop staan en het voorzorgsprincipe gehanteerd worden. Daarom zeg ik op mijn beurt tegen minister Schippers: “Met alle respect, u introduceert een Russisch roulette met patiënten die antistollingsmiddelen nodig hebben en dat is een minister van Volksgezondheid onwaardig”.
Renske Leijten
Tweede Kamerlid voor de SP