Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) bood minister Van Rijn dinsdag zijn advies aan over het opschroeven van de capaciteit van de ic’s. Daarin staat beschreven hoe de ic-capaciteit structureel kan worden opgeschroefd naar 1350 bedden, in crisissituaties zelfs naar 1700 bedden. Naast personeel leek bekostiging van deze extra bedden een probleem, maar minister Van Rijn nam dat obstakel snel weg: “Dat gaan we mogelijk maken.”
Dezelfde doortastendheid gewenst bij nazorg
Het is van essentieel belang dat de minister diezelfde doortastendheid toont als het gaat om verruiming van de zorg die patiënten ná hun ic-opname nodig hebben. Niet voor niets wijst de LNAZ in zijn advies op het belang van ondersteuning van de hele keten, inclusief het nazorgtraject in revalidatiecentra, verpleeghuizen en thuiszorg.
‘Revalidatiesector wil haar bijdrage blijven leveren’
Van de coronapatiënten die in Nederland de ic levend hebben verlaten, is meer dan twintig procent naar de klinische revalidatie uitgestroomd. In een interdisciplinaire setting kregen ze daar langzaam de fysieke en mentale kracht terug die nodig is in hun dagelijks leven. Tot nu toe kon de sector deze toestroom van klinische coronapatiënten met kunst- en vliegwerk opvangen en de behandeling geven die nodig was tussen ic en thuissituatie. Dit lukte, omdat het afschalen van veel reguliere zorg leidde tot veel lege bedden.
De revalidatiesector wil haar bijdrage graag blijven leveren. Maar we kunnen niet langer toestaan dat dit ten koste gaat van onze patiënten met bijvoorbeeld een CVA, dwarslaesie of spierziekte.
Goede ketensamenwerking noodzakelijk
Inmiddels weten we dat binnen drie weken na een corona-uitbraak de doorstroom naar de revalidatie op gang komt. Het uitgebreide plan van de LNAZ geeft nauwelijks aan hoe de zorg zich hierop moet voorbereiden. Zeker in tijden van “juiste zorg op de juiste plek” hadden opdrachtgever en uitvoerder van het LNAZ-advies hun analyse en voorstellen niet op één onderdeel van de keten moeten richten, maar op alle essentiële onderdelen. Dit is in het belang van patiënt én zorgaanbieder. Goede ketensamenwerking zorgt er niet alleen voor dat coronapatiënten de juiste zorg krijgen, maar ook dat de druk op de ic’s wordt verlicht.
Concreet actieplan
Het LNAZ heeft een advies uitgebracht. Het is nu aan de minister om actie te ondernemen. Daarbij dient hij verder te kijken dan de ic, door de hele zorgketen rond ernstig aangedane coronapatiënten mee te nemen. Onderdeel hiervan moet een plan zijn voor de klinische revalidatie, waarin hij aangeeft hoe het aantal bedden in de medisch specialistische revalidatie opgeschaald kan worden zonder dat het ten koste gaat van de reguliere zorg.
Volgende week treedt de nieuwe minister aan. Ik nodig haar van harte uit voor een werkbezoek. Zij kan dan niet alleen met eigen ogen zien wat de waarde is van klinische revalidatie voor coronapatiënten. We kunnen dan ook samen die maatregelen treffen die nodig zijn om samen corona te verslaan.
Martijn Klem
Directeur Revalidatie Nederland