Ons zorgstelsel heeft twee grote problemen: er is te weinig personeel en het wordt te duur.
Te weinig personeel
Dit probleem is in Nederland groter dan in vergelijkbare landen zoals Denemarken. In Nederland ontstaat het tekort aan personeel deels door de wat lagere lonen, maar vooral doordat veel mensen niet de hele dag werken. Dit laatste heeft te maken met het dure toeslagensysteem. Hierdoor loont het vaak niet om gewoon een hele dag te werken. Het deel van de dag dat je niet werkt wordt door de overheid aangevuld met een toelage. Maak het daarom aantrekkelijk om een hele dag te werken. Dit kan door een beter loon aan te bieden dan dat van de toelage. Tijdelijk langer doorwerken zou bovendien extra loon moeten kunnen opleveren. Het verminderen van allerlei administratieve regeltjes kan daarnaast het werk leuker en nuttiger maken.
Zorg wordt te duur
Een groot deel van het geld dat in de zorg verloren gaat zit in de zorg die buiten het ziekenhuis wordt geleverd. We noemen dat deel de langdurige zorg. De zorg die wordt verricht door ziekenhuizen behoort tot de goedkoopste van Europa. Daar valt dus niet zoveel te bezuinigen.
De langdurige zorg buiten de ziekenhuizen valt onder drie verschillende verzekeringen. Dat is ingewikkeld en lastig voor veel mensen. Maak daar één van, net als zoals bij de ziekenhuizen. Buiten de ziekenhuizen zijn er ook veel minder controlerende regels en kun je heeeel rijk worden. Ook blijkt dat er veel boeven in de zorg buiten het ziekenhuis werkzaam zijn met duistere handeltjes. Hierdoor verdwijnt veel geld uit de zorg. Het lijkt dus logisch om de zorg buiten het ziekenhuis net zo te organiseren zoals die bij de ziekenhuizen is geregeld. Dus één verzekering, een goede controle van diploma’s en een nauwkeurige boekhouding. Ook wat je kunt verdienen in de langdurige zorg moet aan regels voldoen, net zoals in de ziekenhuizen
Reclame
De inrichting van ons zorgstelsel kan ook goedkoper. Zes zorgverzekeraars met meer dan 50 polissen voor één en dezelfde basisverzekering, is natuurlijk onzin. Deze situatie leidt tot hoge kosten voor reclame om maar nieuwe klanten binnen te halen. In de ziekenhuizen moet veel extra personeel worden aangetrokken om aan alle eisen van de zorgverzekeraars te voldoen. Dat zou veel beter en goedkoper kunnen worden gedaan door één centrale organisatie die het geld voor de basiszorg over de ziekenhuizen verdeelt.
Nu kun je je afvragen wat brengt dit allemaal op? Veel mensen hebben hier onderzoek naar gedaan. Het blijkt dat de totale verspilling aan geld dat in ons zorgsysteem zinloos verloren gaat, wel rond de 20 miljard per jaar zou kunnen zijn! Met dit geld zou je veel andere problemen in ons land kunnen oplossen.
Zo zie je maar. Het is allemaal niet zo ingewikkeld en de voorstellen voor verbeteringen van ons zorgstelsel passen ook nog eens op een A4tje.
Robert W. Kreis
Chirurg N.P.
Em. hoogleraar Brandwondenzorg VUmc
E.Kriek
Inkopper natuurlijk:
” Want als de zorgverzekeraars geen rol meer
hebben, hoe organiseren we dan dat 46 miljard aan premiegeld goed terecht komt? Voor u ligt het conceptplan voor een zorgstelsel zonder zorgverzekeraars.
Er is een aantal uitgangspunten cruciaal voor een zorgstelsel zonder zorgverzekeraars:
• Samenwerken voor goede zorg voor de patiënt
• Vrije artsenkeuze voor de patiënt
• Vertrouwen in de professional, uiteraard met verantwoordelijkheid van de professional
• Toegankelijke zorg, er zijn enkel inhoudelijke drempels om zorg te krijgen, geen financiële
• Regionale invulling van de zorg met één landelijke regisseur (het Nationaal ZorgFonds)
• De zorgbehoefte staat centraal
• Preventie dient een onderdeel te zijn van volksgezondheid
• Algemeen belang boven private winst
• Vernieuwing, verbetering van zorg wordt gestimuleerd”
https://nationaalzorgfonds.nl/sites/default/files/NZF-Bouwstenen-1_0.pdf