Het is geen geheim dat de technologische ontwikkeling in de zorg exponentieel verloopt. 3D-printing van organen, het gebruik van big data, artificial intelligence, virtual en augmented reality, serious games, mobile apps, selfmonitoring; het komt er niet over een paar jaar aan, het is er al gewoon. En de toepassingen zijn ook niet alleen van theoretische waarde, het wordt ook al – vaak op kleine schaal – in de dagelijkse praktijk gebruikt.
Eind 2013 had ik het voorrecht om af te reizen naar San Diego voor Exponential Medicine, een congres over de toekomst van de zorg, georganiseerd door Singularity University. Een heel scala aan technologische ontwikkelingen passeerde daar de revue.
Mijn uitdaging was destijds om te kijken hoe we die ver-van-mijn-bed-innovaties toch in de Nederlandse praktijk konden toepassen. Hoe maak je de vertaalslag? Een veelgehoord argument “dat is niks voor mijn patiënten”, is voor mij echt een gepasseerd station.
De jaren daarna heb ik stappen gezet met de ontwikkelingen die ik in San Diego zag in het eerstelijns gezondheidscentrum waar ik werk. Zo zijn wij als eerste fysiotherapiepraktijk in Nederland aan de slag gegaan met augmented reality bij valpreventie. We onderzoeken daarbij of de Microsoft HoloLens kan helpen om valangst te reduceren. We hebben hiervoor een game laten maken waarbij de patiënt virtuele ballonnen en ballen moet ontwijken om zo zijn valangst te reduceren.
App
Een ander voorbeeld is het gebruik van een smartphone-applicatie waarmee de patiënt zelf bijhoudt welke geneesmiddelen hij gebruikt. Wij hebben daarbij aangetoond dat bij het gebruiken van MedApp bij een kwart van de patiënten een klinisch significante stijging van empowerment wordt ervaren.
Bij deze twee voorbeelden ben ik met mijn collega’s uitgegaan van de visie: Just do it! Ik zie namelijk te vaak dat vernieuwingen niet worden ingevoerd omdat het niet op 100 procent van de patiënten van toepassing is, niet 100 procent geïntegreerd is, niet 100 procent vergoed wordt; kortom dat de neuzen niet voor 100 procent dezelfde kant op staan. Nee, wij zijn gewoon met de enthousiastelingen begonnen het te gaan doen.
San Diego
Vol spanning kijk ik uit naar volgende week, want ik ga samen met een gemêleerde groep enthousiastelingen als inhoudelijk begeleider met VvAA opnieuw naar Exponential Medicine in San Diego. Mijn belangrijkste doel is niet alleen om te kijken welke technologische hoogstandjes er nu weer uitgevonden zijn, maar vooral om samen met mijn reisgenoten te kijken hoe we al die nieuwe fantastische ontwikkelingen mee naar Nederland kunnen nemen om daar de komende jaren in de praktijk mee aan de slag te gaan.
Joris Arts
Ziekenhuisapotheker en bestuurder van Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn
—
Dit blog maakt onderdeel uit van een serie artikelen die komende week verschijnt op Skipr over ‘De reis naar de toekomst’, een reis van VvAA naar Exponential Medicine en Silicon Valley over de toekomst van de zorg. Op de E-health convention 2017 die op 14 november plaatsvindt in Amsterdam zal besproken worden hoe deze technologische innovaties in het Nederlandse zorgstelsel gebruikt kunnen worden. U kunt zich nog inschrijven >>> http://ehealthconvention.nl/
—