‘Connecting the dots’, dat is zonder twijfel het motto van Daniel Kraft, de oprichter van Exponential Medicine. De meesten denken bij ‘connecting the dots’ aan verschillende technologieën die, eenmaal aan elkaar verbonden, exponentiële innovaties veroorzaken. Minstens zo belangrijk als de technologische dots, is het verbinden van de mensen die deze technologieën gebruiken om hun exponentiële droom te verwezenlijken.
Jeroen Tas van Philips presenteerde vandaag op de Exponential Medicine Conference in San Diego de term digital twin. Wat Philips doet is het samenbrengen van artificial intelligence (AI) en big data om de zorg te personifiëren. Hierbij analyseert kunstmatige intelligentie taakgericht de data om antwoorden te vinden op vragen over de benodigde zorg voor een specifiek persoon. Hiermee wordt een digitaal evenbeeld gecreëerd, een digital twin. Het is dus niet alleen meer big data of alleen AI, maar juist de verbinding tussen de twee.
Stempatroon
Philips is niet de enige die de dots connect. Big data wordt gebruikt om voorspellingen te doen op de aanwezigheid van een ziekte, zonder een fysiek onderzoek bij een persoon te doen. De startup Orig3n maakt gratis je persoonlijke genetische analyse en krijg je antwoord op hoe iemand genetisch is opgebouwd. Bijvoorbeeld of je aanleg hebt voor bepaalde ziektes of aanleg hebt voor een specifiek sport. Dit kan bijdragen aan het maken van keuzes in je leefstijl.
Een ander voorbeeld is dat op basis van big data er een relatie is gelegd tussen je stempatroon en een specifieke hartaandoening. Dat is ontwikkeld door Beyond Verbal. Ik had tot vandaag nooit gedacht dat je stem een biomarker kan zijn voor je gezondheid. Als u wilt weten welke nieuwe ontwikkelingen we nog meer hebben gezien, bekijk dan ook ons vlog:
Zo kan ik nog wel doorgaan met het geven van voorbeelden van technologische ontwikkelingen die the dots verbinden, maar nieuwe technologieën ontstaan vaak pas nadat de menselijke dots met elkaar verbonden zijn. De beste ideeën ontstaan doordat mensen van verschillende achtergrond, met een verschillende professie en verschillende idealen met elkaar gaan samenwerken om hun moonshot te verwezenlijken. En die mensen vinden elkaar op evenementen als deze beurs.
O ja, nog een leuk weetje dat John Mattison, chief medical information officer van Kaiser Permanente, even tussen neus en lippen door vertelde. De verwachting is dat Google eind 2017 met een kwantumcomputer gaat werken. Als deze man dat op een podium durft te zeggen, dan zal daar een kern van waarheid in zitten. Werken met een kwantumcomputer, over connecting the dots gesproken…
Marco Seldentuis
Adviseur innovatie & e-health VvAA
—
Dit blog maakt onderdeel uit van een serie artikelen die deze week verschijnt op Skipr over ‘De reis naar de toekomst’, een reis van VvAA naar Exponential Medicine en Silicon Valley over de toekomst van de zorg. Op de E-health convention 2017 die op 14 november plaatsvindt in Amsterdam zal besproken worden hoe deze technologische innovaties in het Nederlandse zorgstelsel gebruikt kunnen worden. U kunt zich nog inschrijven >>> http://ehealthconvention.nl/