Geen bezoek meer, verplicht binnen blijven, geen ontspanningsactiviteiten en van overledenen kon niet of nauwelijks afscheid worden genomen. De verpleeg- en verzorgingshuizen werden omgebouwd tot gevangenissen waarbij directies en raden van bestuur nauwgezet de richtlijnen van de overheid opvolgden.
Versoepeling
Inmiddels is het beleid enigszins versoepeld en mogen de ouderen onder strikte voorwaarden weer even naar buiten. Samenscholingen zijn verboden en er worden zelfs beveiligers ingezet om te controleren of de oudjes zich wel aan de regels houden. Verder is er sinds medio juni weer een beperkte bezoekersregeling ingesteld, met de mededeling van als het fout gaat, de versoepeling onmiddellijk weer wordt ingetrokken.
‘Laboratoriumwijsheid’ van het RIVM
Welke bizarre film aanschouwen we hier? Een dictatoriaal besluit van het kabinet, gebaseerd op laboratoriumwijsheid van het RIVM. Zijn naast de mening van virologen de adviezen van specialisten ouderengeneeskunde, gedragswetenschappers, filosofen, sociologen en psychologen wel meegewogen in de besluitvorming? Het lijkt er niet op. Vrijwel iedereen weet toch dat de ouderenpopulatie in de laatste levensjaren sterk afhankelijk is van compassie, liefde, een arm om je heen en medemenselijkheid. Dat geeft hen nog een beetje energie en perspectief. Maar dit alles is hen meedogenloos afgenomen door de ‘experts’ en het kabinet.
Radeloos
Vele ouderen zijn inmiddels radeloos en lopen met de ziel onder de arm. Ze vereenzamen, raken geïrriteerd, geven de moed op en worden ziek van de situatie waarin ze verkeren. Ook onder familieleden nemen onbegrip en machteloosheid toe en dat leidt regelmatig tot ernstige schermutselingen.
Intelligente lockdown?
Hoezo intelligente lockdown? Hoezo we moeten het samen doen? Hoezo een beroep doen op je eigen verantwoordelijkheid? De jeugd wordt opgeroepen creatieve oplossingen aan te dragen, maar over de oudjes zal ‘de overheid wel waken’. Met een beetje gezond verstand had men tot betere oplossingen kunnen komen. Meer maatwerk per regio bijvoorbeeld. Groepsbijeenkomsten in ontspanningsruimtes voorkomen, maar een bezoekersregeling per kamer zou prima mogelijk zijn.
Ook het verblijden van de ouderen in deze moeilijke tijd met een uitstapje naar familieleden zou geen probleem mogen zijn. En zo is gemakkelijk nog wel meer speelruimte te bedenken om de ouderen tegemoet te komen.
‘Absurd abnormaal’
Het ‘nieuwe normaal’ van het kabinet heeft ontegenzeggelijk voor de ouderen geleid tot een ‘absurd abnormaal’. Er komt een moment dat we terugkijken op de coronacrisis en constateren dat de lockdown van de verpleeg- en verzorgingshuizen een inktzwarte pagina zal zijn van het evaluatierapport. Laten we daar van leren voordat een tweede coronagolf zich aandient. ‘Old lives matter too’ zou ik hier willen beklemtonen.
Gert-Jan Ludden
Adviseur crisisbeheersing
annejonkman@vandepraktijk.nl
Helemaal eens; dit mogen we nooit meer zo doen, maar terwijl ik dit zeg zijn er al weer een paar verpleeghuizen helemaal op slot gegaan. Waarom mogen mensen zelf, alles afwegende, niet een ‘calculated risk’ Nemen? Of achten de ‘experts’ de ouderen en hun familieleden daartoe niet in staat?
Diederik Vogelpoel
Dag GertJan,
Inhoudelijk helemaal mee eens,
Maar ALSJEBLIEFT gebruik NOOIT MEER zo’n titel!
Het is scoren over de rug van de ‘zwarten’. Dat is volstrekt onethisch. Het is net zo erg als blackfacen.
NOOIT meer doen!
Diederik Vogelpoel, gepensioneerd beleidsmaker in de zorg.
Jos Merkus
Eens. Vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen in een noodsituatie of crisis zeer kortdurend worden geaccepteerd. Hier is inderdaad te lang volgehouden, en te gehoorzaam uitvoering gegeven aan vrijheidsbeperking. En dat leidt, zoals we zien, overal tot ‘schermutselingen’.
Heleenvabu
De verpleeghuizen konden vaak niet anders om al hun bewoners en personeel zo goed als mogelijk te beschermen. Covid-19 is erg besmettelijk en voor deze groep dodelijk. Deze regering heeft voor hun zorg (en voor de zorg in het algemeen) gewetenloos de goedkoopste en gemakkelijkste weg bewandeld. Was er meer geld naartoe gegaan voor meer handen, materiaal en oplossingen dan was ook meer maatwerk en menselijkheid mogelijk (geweest).
info@capaciteitsorgaan.nl
Ik ben het volledig eens met dhr. Vogelpoel. Deze titel is onethisch en ongepast en leidt bovendien de aandacht af van de inhoud. Mijn advies: artikel behouden en titel z.s.m. aanpassen.