Op de website van het tv-programma De Monitor staat een intrigerend verhaal. Een moeder van een kind met een erfelijke spierziekte had haar goedbetaalde baan opgezegd om – met behulp van een pgb – te zorgen voor haar dochter. Acht jaar later verkeert haar dochter in haar laatste levensfase. Behalve de pijn en het verdriet om het afscheid, gaapt er ook een zwart gat.
Financieel had de moeder al flink ingeleverd, maar het pgb, dat voor haar een beperkte bron van inkomsten was, raakt ze nu ook kwijt. De ontwikkelingen in haar eigen vakgebied hebben niet stilgestaan, dus terug kan ze niet. Ze staat met lege handen. Maar de ervaring die zij heeft opgedaan kan natuurlijk wel heel relevant zijn voor anderen.
Competenties
De gehandicaptenzorg zou ouders als deze moeder een uitzicht op een tweede, nieuwe loopbaan kunnen bieden. De ervaring die zij hebben opgebouwd, kan meewegen in een zogeheten EVC-traject (Erkenning van eerder Verworven Competenties), die het mensen met relevante ervaring mogelijk maakt snel aan het werk te komen.
Bijscholing
Maar waarom zou je wachten met het bijscholen van ouders, totdat zij tijd hebben om weer aan het werk te gaan? Als zorgorganisatie kun je hen aanbieden deel te nemen aan bijscholingsactiviteiten die door de branche erkend zijn. Op die manier kunnen ze meeprofiteren van nieuwe kennis en nieuwe inzichten.
E-learning
Waarschijnlijk wordt dat binnenkort nog eenvoudiger, door de opkomst van e-learning. Als sector hebben we de VGN e-learnshop opgericht, waarin verschillende zorgorganisaties de e-learnmodules met elkaar delen die zij hebben ontwikkeld. Er wordt nu een plan ontwikkeld dat er voor zorgt dat organisaties die deelnemen de modules – zonder vergoeding – onbeperkt kunnen aanbieden aan hun medewerkers. Waarom dan ook niet aan mantelzorgers?
Autonomie
Er zitten onderwerpen bij die hen ook kunnen interesseren, zoals bijvoorbeeld eten en drinken zonder problemen, omgaan met agressie, of handelingen rondom diabetes. In ontwikkeling zijn bijvoorbeeld psychosociale ontwikkeling en mondzorg. Als ouders deze modules ook kunnen volgen, vermindert dat hun afhankelijkheid van zorg. Het vergroot hun autonomie en ze bouwen er een cv mee op, dat nog eens van pas kan komen. Bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg, die hun kennis en praktijkervaring goed kan gebruiken.
Directeur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland